Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стокообменът между България и Швеция гони половин милиард евро

АББ не спира да расте - оперира с централен офис в София и пет клона в страната - в Раковски, Петрич и Севлиево, и сервизен център за турбокомпресори във Варна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра по европейските въпроси на Кралство Швеция Ханс Далгрен. Двамата обсъдиха теми от актуалния дневен ред на Европейския съюз, сред които миграцията, разширяването и европейската перспектива на Западните Балкани, бъдещия общ бюджет. Двамата министри са обсъдили и кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС в рамките на бъдещия общ бюджет на Евросъюза.

Двустранните отношения между Република България и Кралство Швеция са установени преди 105 години. Днес в Швеция постоянно пребивават около 9 хиляди граждани от български произход, предимно в големите градове - Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.

Стокообменът за първите шест месеца на тази година отчита ръст от 5% и възлиза на 240.5 млн. евро, показва статистиката.

През последните години стокообменът между България и Швеция леко расте, но едва през 2016, 2017 и 2018-а успяхме да постигнем положително търговско салдо в отношенията с тази скандинавска страна. Макар, че през миналата година както вносът (+5.8%), така и износът (+15.8%) да бележат ръст, търговията все още е под половин милиард евро, съобщават от Министерството на икономиката. През миналата година двете страни са си обменили продукция за 457.6 млн. евро при 411.8 милиона за 2017-а.

Структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна. В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост, а във вноса основни стоки са: апарати за телефония и видеокомуникация, включително и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и други стоки.

През 2009 г. беше учредена Българо-скандинавска търговска камара, която обединява български и скандинавски компании от различни отрасли на икономиката. Сред основателите на камарата са водещи шведски компании от различни сектори на търговията и промишлеността, които развиват дейност в България.

Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас и са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, IT сектора и производството на електроника, машини и оборудване. Много добри перспективи има в сътрудничеството между компании от двете страни в областта на информационните и телекомуникационни технологии и енергетика, по-конкретно оползотворяване на ВЕИ, зелените технологии, технологиите за обработка на отпадъците и т.н.

Сред водещите шведски фирми, инвестирали в България, са SKF JCS - производство на лагери, инвестирали 63.8 млн. щ.д., Swedish Match - производство на кибрит (завод в Костенец), с инвестиция от 13.3 млн. щ.д., шведско-швейцарската ABB - електротехника, 7.0 млн. щ.д. инвестиции. Тук е IKEA - световноизвестната шведска марка за мебели и домашно обзавеждане, която на 20 септември 2011 г. в София отвори първият им магазин в България (инвестицията е чрез франчайз), както и H&M - веригата за облекло (втората по обем на продажбите модна групировка в света след испанскатаInditex), която влезе със свои магазини. 

В областта на туризма Швеция дълго време бе значим партньор за България, но от 2009 г. насам броят на шведските туристи в страната ни постоянно намалява - тенденция, която продължава. Шведските туристи проявяват интерес главно към българското Черноморие, но в немалка степен също и към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани познавателни турове. Все повече нараства интересът към  зимните ни курорти, особено след предаването по шведската телевизия SVT на Световната купа по ски в Банско през 2011 и през 2015 година. Добри възможности съществуват и за допълнителното популяризиране на СПА и уелнес туризма в България сред шведските граждани, както и на бизнес и конгресния туризъм у нас.

Кра̀лство Швеция е скандинавска държава, конституционна монархия. По големина е пета в Европа. С Дания се свързва и чрез моста Йоресунд - най-големия мост в Европа, свързващ Малмьо с Копенхаген. Страната е член  на Европейския съюз от 1995 г. и на Шенгенското пространство от 1996-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във