Банкеръ Daily

Пари и пазари

СТО очаква международната търговия да намалее с до 32%

Световната търговска организация (СТО) прогнозира, че през настоящата година международната търговия със стоки ще се свие по-рязко, отколкото по времето на световната финансова криза преди десетилетие. Експертите очакват възстановяването да дойде през 2021-а, когато пандемията отстъпи, но с уловието, че страните ще работят заедно, съобщава "Ройтерс".

СТО заяви, че очаква глобалната търговия да спадне през тази година с между 13% и 32%, което е доста широк диапазон, тъй като все още е много несигурно икономическото въздействие на безпрецедентната здравната криза, предизвикана от коронавируса. За сравнение в разгара на финансовата криза през 2009-а търговията спадна с 12,5 на сто.

"Тези стойности са грозни и няма как това да се заобиколи“, каза на пресконференция генералният директор на СТО Роберто Азеведо. Страните, които работят заедно, биха се възстановили по-бързо, отколкото ако всяка държава действа сама, докато паричната, фискалната и търговската политика трябва да вървят в една и съща посока. Обръщането към протекционизма би създало нови шокове, каза той.

Търговското напрежение, особено между САЩ и Китай, доведе до спад от 0,1% в световната търговия на стоки през миналата година. Редица национални лидери заявиха, че кризата и острият недостиг на медицински консумативи означават, че производството трябва да бъде върнато у дома. 

Базираната в Женева организация заяви, че за 2021 г. прогнозира възстановяване на световната търговия със стоки с между 21% и 24%, в голяма степен в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори.

От СТО подчертават, че през тази година почти всички региони ще претърпят двуцифрен процент на спад в търговията, като най-тежък удар ще понесе износът от Северна Америка и Азия. Секторите със сложни вериги за създаване на стойност, като електроника и автомобилни продукти, ще отбележат по-голям спад.

"Ройтерс" съобщава още, че международната търговия на услуги не се включва в прогнозите на СТО, но базираната в Париж организация заяви, че търговията в тази област може да бъде най-силно засегната от коронавируса поради ограниченията за транспорт и пътуване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във