Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стив Балмър е първият милиардер чрез акции в корпорация, която не е основана от него

През 2014-а Стив Балмър купува баскетболния клуб Los Angeles Clippers от НБА, след сделка за 2 милиарда щатски долара и се посвети на този спорт.

На днешния ден през 1956 г. започва историята на Стив Балмър (Steve Ballmer). Американският предприемач е роден на 24 март в Детройт - световноизвестен като център на автомобилната промишленост, както и като "градът на седемте езера". Балмър е главен изпълнителен директор на корпорацията "Майкрософт" (Microsoft) от януари 2000 година. По време на управлението му до 2013 г. компанията утроява оборота си и удвоява печалбата си.

Стив Балмър е първият човек, който е станал милиардер (в щатски долари) чрез акции в корпорация, която не е основана от него или негов роднина.

Според анализ на Forrester Research, Балмър правилно е критикуван за това, че е хванат неподготвен от изместването на пазара на домашни компютри към таблети, но трябва да бъде похвален за успешните продукти като игровата конзола Xbox и онлайн търсачката Bing (тя има и онлайн преводач - Bing translator).

Стив Балмър се запознава с Бил Гейтс през 1973 г. по време на следването им в университета Харвард - най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище). Там завършва като бакалавър специалността "математика и икономика". Работи две години в Проктъл и Гембъл като асистент продуктов мениджър и посещава Graduate School of Business към Станфордския университет.

Стивън Балмър се присъединява към Майкрософт на 11 юни 1980 г. и е най-старият ѝ сътрудник след Бил Гейтс - съоснователя на компанията заедно с Пол Алън. Балмър започва със заплата от 50 000 долара и дял в компанията. През годините той е ръководил много отдели, в това число Operating Systems Development, Operations и Sales and Support. През юли 1998 г. е избран за президент, а на 13 януари 2000 г., когато Бил Гейтс се оттегля от поста на главен изпълнителен директор, Балмър заема неговото място.

На 22 август 2013 г. Балмър обявява, че ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор в следващите 12 месеца. Напуска съвета на директорите на компанията през август 2014-а.

И животът му поема в друга посока. През същата година Балмър купува  баскетболния клуб Los Angeles Clippers от НБА, след сделка за 2 милиарда щатски долара и се посвети на този спорт.

Стив Балмър е лоялен към автомобилите на Ford, които се произвеждат в родния му град Детройт, от компанията, в която работи баща му. Докато Балмър беше главен изпълнителен директор на Microsoft, Ford произведе автомобили със система за развлечения на Microsoft, наречена SYNC.

Богатството на Стив Балмър се оценява на около 38.5 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във