Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стимулите вдъхват нов живот на рисковите активи

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

За поредна седмица оптимистичните настроения продължиха да властват над финансовите пазари. Новият президент на САЩ Джо Байдън не закъсня да обяви намерението си за предоставяне на нов "трилионен" пакет от стимули за икономиката, като част от парите отново ще бъдат изпратени директно на американските граждани под формата на чекове. Само очакването на "новонапечатаните свежи пари" вдъхна нов живот на рисковите активи, като инвеститори и спекуланти се подготвят за смели покупки.

Същевременно новосъздадената от централните банки инфлация започна все по-стабилно да си прокрадва път към суровините. Лекият суров петрол достигна нивата около 54 долара за барел, които са невиждани във времето след въвеждането на повсеместните ограничения, свързани с пандемията от COVID-19. Новосъздадените пари започнаха да "напомпват" и цените на храните. Рязко нагоре се придвижиха котировките при царевицата, пшеницата, овесът, оризът и прочие, като при царевицата ръстът е от над 70% в сравнение с дъното, постигнато през август.2020 година. За същият период пшеницата бележи "по-скромно" поскъпване от "едва" 42%, като само за изминалата седмица основната хранителна суровина поскъпна от 630 долара до на моменти 680 долара за фючърсен контракт.

Очакванията на инвеститорите за по-висока инфлация продължиха да оказват натиск върху по-дългосрочните американските държавни облигации. Оттам и лихвата на десетгодишните ДЦК се нормализира на нивата над 1%, което е двойно повече от това, което се полагаше само преди няколко месеца. Покачващите се лихви оказаха натиск върху цените на ценните метали, тъй като очакванията за повишаване на основната лихва от страна на Федералният резерв започнаха отново да "изплуват".

Стимулите и по-високите лихви оказаха благоприятно влияние върху голяма част от акциите, като начело по поскъпване бяха банките, енергийните компании и автомобилните производители.

И индексът на БФБ - SOFIX, успя да отрази положителните нагласи на инвеститорите със седмичен ръст от около 1 процент. Въпреки "зелената вълна", сред т.н. "сини чипове" отново имаше контрастиращи движения в състава на индекса. Силно нагоре се "изстреляха" акциите на "Доверие обединен холдинг" и "Монбат". Най-големият бивш приватизационен фонд успя да увеличи капитализацията си за седмица с почти 20% достигайки 4.36 лв. за дял при липса на отчетлив катализатор. Зелената вълна при автомобилната индустрия в световен мащаб успя да "удари едно рамо" и на "Монбат". Книжата на производителят на акумулатори прибавиха за седмица 9% към стойността си до нивото от 4.36 лв. за дял.

"Софарма" беше от компаниите, които натежаха на SOFIX. Фармацевтичният концерн уведоми в началото на седмицата, че за декември 2020-а е реализирал ръст в продажбите с 27% спрямо същия месец на 2019-а, в т.ч. 1% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 63% ръст на сделките за износ, но въпреки добрата новина акциите му отстъпиха с почти 2% до 3.14 лв. за дял. Подобна "почивка" не можаха да си позволят акциите на "Алтерко", които успяха да поскъпнат само за седмица с над 10% до 7.40 лв. за един брой. Поскъпването на храните в световен мащаб подкрепи силно акциите на компаниите, които произвеждат торове, в това число и "Неохим". Акциите на димитровградският торов завод поскъпнаха през седмицата с почти 6% до 25.40 лв. за дял.

На "БФБ-София" настроенията към банковият сектор не бяха толкова еднозначни и докато книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) поскъпнаха с 2.6% до почти 0.99 лв. за дял, тези на по-голямата Първа инвестиционна банка (ПИБ) се спуснаха надолу с почти същият процент до 1.84 лв. за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във