Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Стимули ще има, но... по-късно

Висока динамика и... разочарование бяха основните отлики на финансовите пазари през изминалата седмица. Най-голямо внимание и най-силни реакции предизвика заседанието на ЕЦБ в четвъртък, посветено на монетарната политика в еврозоната . По-рано през седмицата подобни сбирки проведоха английската централна банка и Федералният резерв на САЩ. Инвеститорите бяха подготвени за нова порция решителни мерки, но останаха излъгани в очакванията си и това се отрази в курсовете на основните валутни двойки. За изключително кратко време общата европейска валута поскъпна спрямо щатския долар до 1.24 щ. долара за едно евро, след което се срина под 1.22 щ. долара. Натискът върху еврото се запази заради публикуваните допълнително неблагоприятни данни за финансовото здраве на страни членки на еврозоната . А и индексите, измерващи доверието в региона, все още са на негативна територия.


Предварителните данни за БВП на Испания показват, че икономическият спад (рецесията) са се задълбочили през второто тримесечие на 2012 година. Според статистиката икономиката на страната се е свила с - 0.4% спрямо - 0.3% за предишния период. Мрачната картина за страната от Пиренейския полуостров се допълва от рекордно високата безработица, която през миналата седмица удари нов връх от 24.63%. Комбинацията между суровите мерки за икономии и съкращаване на правителствените разходи проблемната банкова система и продължаващият спад в цените на жилищния сектор накара испанското правителство да ревизира надолу прогнозите за икономическия растеж през 2013 година. Очаква се спадът на БВП да продължи.


Индексът на икономическото доверие в еврозоната продължи да се понижава за трети пореден месец и през юли достигна 87.9 пункта. Месец по-рано този показател бе 89.9 пункта.


В свой анализ кредитната агенция Samp;P отбеляза, че и състоянието на икономическите индикатори предполага повечето икономики в Европа да се придвижат към рецесия. Изключение няма да направят и водещи държави от еврозоната . Агенцията понижи своята прогноза за БВП на еврозоната през 2012 г. до спад с - 0.6%, а през 2013 г. се очаква ръст от едва 0.4% на годишна база.


Щатският долар се търгуваше в относително тесен диапазон спрямо общата европейска валута през изминалата седмица, оставайки близо до двегодишното дъно, което двойката удари на 24 юли при курс от 1.2042 щ. долара. В края на периода курсът евро/долар бе около 1.22 щ. долара за едно евро, а за кратко докосна нивото от 1.24 щ. долара. Седмицата премина под знака на редовните заседания на няколко централни банки с голямо значение за определяне на паричната политика. В сряда приключи двудневната среща на представителите на Фед , от която стана ясно, че при необходимост централната банка на САЩ ще приложи нови стимулиращи мерки за икономиката. Щатските банкери констатираха, че икономическата активност през първата половина на 2012 г. намалява, спада производителността и няма подобрение на пазара на труда. Така че не е изключено още на следващата среща на 12-13 септември да видим новите стимули в действие. Представителите на Фед запазиха позицията си за основната лихва, която се очаква да се запази близка до 0% поне до края на 2014 година.


Един от възможните варианти на икономически стимул е председателят на Федералния резерв Бен Бернанке да преразгледа размера на лихвите, които Фед плаща по банковите резерви с оглед да спаднат разходите за лихви по краткосрочното финансиране и така да бъде стимулиран буксуващият растеж на САЩ. Бернанке потвърди пред Конгреса на 17 юли, че смъкването на лихвата под текущите 0.25% е една от няколкото възможни стъпки, които може да предприеме централната банка, за да намали безработицата, закотвила се над 8.00% вече повече от три години. За сравнение, през февруари тази година председателят на Фед коментира, че допълнителното сваляне на лихвите ще прокуди инвеститорите от краткосрочния паричен пазар.


Промяната в нагласите е явна. Европейската централна банка също свали депозитната лихва от 0.25 на 0% на редовното си заседание от 5 юли. Фед определи своята бенчмарк лихва близко до 0% още през декември 2008 година. Оттогава тя не е променяна, а в допълнение централната банка изкупи през периода книжа на стойност 2.3 трлн. щ. долара., за да стимулира икономиката, наливайки ликвидност в банковата система. Тази ликвидност обаче се преля до голяма степен под формата на свръхрезерви в централната банка.


Редица анализатори прогнозират, че курсът евро/долар ще продължи да се движи в низходяща линия до края на 2012 година. За времето от декември 2011 г. до май 2012 г. в САЩ са репатрирани близо 50 млрд. щ. долара. Една от най-високите стойности от 1999 г. насам. Европейската дългова криза кара все повече инвеститори да превръщат активите си в щатски долари и съответно делът им сред глобалните валутни резерви достигна 62.20%, или почти два пъти повече от еврото, а то формира 24.9% от резервите. В момента процентът на американската валута e най-високият за последните близо две години.


През седмицата бяха публикувани средните валутни обеми на търговия към април 2012 година. В Обединеното кралство търговията се е свила до 2 трлн. щ. долара за ден, което е с 5% по-малко спрямо същия период на 2011 година. Обемите в Япония, Австралия и Сингапур също са надолу, тъй като по-високите разходи за лихви в Европа и липсата на доверие в инструментариума за борба с кризата не дават особени поводи на инвеститорите да превалутират позициите си. Японската йена продължава да бъде убежище за търговците и въпреки че отстъпи от близо 12-годишния си връх спрямо единната европейска валута, постигнат в средата на миналата седмица от 94.10 йени за едно евро, японската валута продължава своя тренд и към момента липсват сигнали той да промени посоката си. През седмицата йената се търгуваше в относително тесен диапазон, в унисон с останалите водещи валути и изчаквайки резултатите от заседанията на централните банки. Курсът евро/йена се колебаеше около 96 йени за единица евро, но в края на периода общият спад на единната валута доведе до поскъпване на японската валута до 95.50 йени. Йената леко поевтиня спрямо щатския долар, достигайки 78.20 йени за долар. Натискът върху нея дойде след коментар от МВФ, че е умерено надценена, което е една предпоставка за интервенции от страна на централната банка. Йената има склонност към поскъпване във времена на финансови размирици, тъй като Япония е с положителен баланс по текущата сметка, което прави страната по-малко зависима от чужди капитали. От друга страна, скъпата йена намалява печалбите за местните компании от експорт. Отчитайки трудностите за японските износители, зачестяват спекулациите от намеса на централната банка за обезценка на йената. Последният път, когато станахме свидетели на подобна интервенция на валутните пазари, бе на 4 ноември 2011 г., когато бяха продадени 14.3 трлн . йени.


Британският паунд се обезцени към долара през изминалата седмица. Една от причините за този спад бяха данните за одобрени ипотеки през месец юни. Резултатите се разминаха с предварителните очаквания, което доведе и до рязката промяна в курса на паунда на валутните пазари. Жилищният пазар е чувствителна тема не само на Острова и спадът на ипотеките, успоредно с поевтиняването на жилищата, което се случва за първи път от началото на 2012 г., е знак, че британската икономика задълбочава рецесията си. Слабите фундаментални данни ще поставят под натиск паунда и не е изключено той да поевтинее допълнително в краткосрочен план. Британската валута достигна 1.5550 щ. долара за един паунд, като в началото на седмицата двойката се търгуваше при нива около 1.57 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във