Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Стимули и ваксини възбуждат апетита на инвеститорите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Финансовите пазари през седмицата отново се движеха  под въздействието на обичайните напоследък "двигатели" - крупни фискални и монетарни стимули и напредък в борбата срещу пандемията от коронавирус. След кратката  пауза покрай изборите за президент зад Океана, Конгресът на САЩ отново започна да придвижва напред "пакет от стимули за икономиката", който се очаква да бъде окончателно въведен до края на годината и по предварителни изчисления ще е в диапазона 0.9-1 трлн. долара. Успоредно с това  правителството на Канада също се подготвя да "налее" 100 млрд. канадски долара в икономиката си чрез  най-големия пакет от стимули, прилаган от Втората световна война насам.

Освен огромните мултимилиардни "спасителни фондове", в услуга на рисковите апетити се яви и решението на Великобритания да бъде първата държава, която одобрява за масово приложение ваксината на тандема Pfizer / BioNTech и  се очаква ваксинирането да започне още следващата седмица. Новините доведоха до бягство от американския долар и от дългосрочните държавни облигации на САЩ, но пък  подкрепиха индексите и суровините. Слабият долар и увеличените инфлационни очаквания "удариха рамо"  и на ценните метали. Златото отново се насочи нагоре  - към 1900 долара за тройунция, след като в самото начало на седмицата котировките на монетарният метал достигнаха почти 1750 долара.

Позитивизмът на световните пазари успя до известна степен да се прехвърли и на "БФБ-София". Най-представителният български борсов индекс SOFIX прибави почти процент към стойността си, насочвайки се към нивото от 430 пункта.

По-голямата част от "сините чипове" успяха да отбележат осезаем ръст в капитализацията си. Книжата на "Монбат" поскъпнаха за седмица с около 3%  - до 3.74 лв. за дял, въпреки неособено вдъхновяващите консолидирани данни за деветмесечието. Според отчета на дружеството, приходите от продажби на групата спадат от 231 млн. през миналата година на 218 млн. лв. през тази година, а  същевременно нетната печалба намалява от 12 млн. лв. на 7.8 млн. лева. Влошаване на резултатите към края на септември в сравнение с миналата година демонстрира и финансовият отчет на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания бележи спад в приходите от клиенти от  215 млн. лв. преди година до 157 млн. лв. през тази година. Същевременно нетният финансов резултат намалява от 10.7 млн. лв. на 9 млн. лева. Инвеститорите не бяха особено очаровани от данните и акциите на дружеството отстъпиха с около 3%  - до 3.36 лв. за дял.

Въпреки отчетените ръстове и на  приходите,  и на печалбата на консолидирана база при "Доверие Обединен холдинг", акциите на бившият приватизационен фонд бяха разпродадени до 3.36 лв. за дял, което формира спад по позицията от над 6% за седмица. Ръст на приходите, но сериозно свиване на маржовете и на нетната печалба за деветмесечието реализира групата на "Софарма". Според консолидираният отчет на фармацевтичният концерн, към края на септември приходите му от продажби нарастват от 925 млн. лв. на 1.02 млрд. лв. Но същевременно нетната му печалба се свива наполовина - от 37 млн. лв. на 17.5 млн. лв. тази година. Явно инвеститорите не бяха особено изненадани от новините, тъй като книжата на "Софарма" реагираха слабо на отчета и реализираха незначително повишение до 3.02 лв. за дял.

След като пандемията, според новините напоследък, върви към етап на овладяване, надеждите за бързо възстановяване на туристическият сектор отново получиха солидна подкрепа. Акциите на к.к. "Албена" поскъпнаха през седмицата с над 6%  - до 23.40 лв. за брой, като на моменти дори достигнаха до 23.80 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във