Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стефан Панаретов е първият български посланик в Съединените щати

На днешния ден през 1915 г. е открита българската легация във Вашингтон от първия пълномощен министър на България в САЩ Стефан Панаретов.

Стефан Панаретов Хаджиилиев е български дипломат, действителен член на Българска академия на науките (академик), работил през голяма част от живота си за изграждането на добри отношения между България и Съединените щати.

Днес в Централната библиотека на БАН има читалня, която носи неговото име - "Акад. Стефан Панаретов".

Той е възпитаник и дългогодишен преподавател по български език в Робърт колеж - в края на XIX и началото на XX век това е едно от най-добрите училища в Османската империя, като в него учат и много българи. По-късно Панаретов преподава и в американското училище в Цариград. Жени се за американка.

Панаретов става първият български посланик в Съединените щати и остава на поста почти 11 години.

Стефан Панаретов е роден е на 4 октомври 1853 г. в Сливен (тогава в пределите на Османската империя) в семейството на свещеник. През 1867 година започва обучението си в Робърт колеж в Цариград и го завършва след четири години, след което остава да преподава в него български език (1871-1914 г.). През 1877 година получава и магистърска степен от Робърт колеж.

След потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е изпратен от екзарх Антим I и ректора на Робърт колеж Уошбърн в Англия, за да запознае европейската общественост с жестокостите, извършени от османците. Участва активно в съпротивата срещу решенията на Берлинския договор (1878 г.), като изнася сказки в редица американски университети и организации за българския национален въпрос.

На 10 декември 1914 г. Стефан Панаретов става първият български пълномощен министър в Съединените щати (1914-1925 г., с кратко прекъсване), като българската легация във Вашингтон е открита на 16 януари следващата година.

През Първата световна война синът му, Кирил, загива на фронта като офицер, взводен командир в 6-ти пехотен полк.

Панаретов е включен в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, по време на която се подготвя Ньойския мирен договор (1919 г.). През 1921 г. е български делегат в Обществото на народите (League of Nations). Тази международна организация е съществувала между Първата и Втората световна война. Нейните цели са били: понижаване степента на въоръженост, разрешаването на международни спорове и подобряването на световното благосъстояние. Идеята за създаването на Обществото е на американския президент Удроу Уилсън. Лишено обаче от собствени въоръжени сили и зависимо от Великите сили за налагане на решенията си, Обществото на народите трудно се справя със задачите си.

Стефан Панаретов умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтон. Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и на Американския колеж в София - най-старото американско училище извън Съединените щати, създадено през 1860 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във