Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стартира търговията на водни фючърсни контракти 

Водата е поредният "член" на групата на суровините, редом със злато и суровия петрол, търгувани на Уолстрий. Което потвърждава растящите тревоги, че запасите от жизнено важния природен ресурс намаляват драстично в световен мащаб. От тази седмица фермери, хеджингови фондове и общини ще могат да се застраховат срещу или да залагат на потенциален воден недостиг след като борсовият оператор CME Group пусне контракти, свързани с водния пазар за физически доставки в Калифорния, оценяван на 1.1 млрд. щ. долара. Според базираната в Чикаго борса фючърсите ще помогнат на потребителите на вода да управляват риска и по-добре да балансират предлагането и търсенето.

Създаването на водни контрактите - първи по рода си в САЩ, бе обявено през септември в пика на горещините и на горските пожари по западното крайбрежие на на страната. Те трябва да служат както за застраховка на най-едрите потребители на вода в Калифорния срещу "космически" цени на природния ресурс, така и като индикатор за недостига му по света за инвеститорите. 

"Климатичните промени, сушите, нарастването на населението на планетата и замърсяването вероятно ще превърнат в проблем водния недостиг, а пазарната му оценка - в гореща тема през идните години", коментира Дийн Дрей - управляващ директор и анализатор в "Роял бенк ъф Канада кепитъл маркетс". Дрей допълва, че експертите ще следят внимателно развитието на тези водни фючърси. Два милиарда души в момента живеят в райони с водни проблеми, а почти две трети от планетата може да се сблъскат с недостиг на вода през следващите четири години. Което увеличава значимостта на управлението на риска, свързан с жизнено важния природен ресурс. 

Водните фючърсни контракти ще бъдат обработвани и изпълнявани финансово, без да изискват физически водни доставки и са базирани на индекса NASDAQ Veles California Water Index, създаден преди две години. Този индекс фиксира базова спот цена за ползването на вода в Калифорния, формирана от средно претеглените съобразно обема на транзакциите цени на петте най-големи и най-активно търгувани водни пазари в щата.   

Контрактите ще са тримесечни до края на 2022-а, като всеки ще представлява грубо 3.26 млн. галона (12.3554 млн. литра).

В момента, ако фермер иска да знае колко ще струва водата в Калифорния след шест месеца, той просто ще трябва да отгатне, отбелязва Патрик Улф - старши мениджър и шеф на поделението за разработка на продукти в NASDAQ. Фючърсите ще позволят на пазарните участници да разберат "какъв е печелившият залог на всеки играч". 

Засега СМЕ отказва да посочи потенциалните пазарни участникци и съобщава единствено, че е осъществила контакти със селскостопански производители в Калифорния, държавни водни агенции, дружества за комунални услуги, както и с институционални инвеститори като мениджъри на активи и хеджингови фондове. 

Клей Лондри - управляващ директор в консултантската фирма "Уест уотър рисърч", която предоставя данни за изчислението на водния индекс - смята, че освен големия интерес към фючърсните контракти от страна на Уолстрийт, сред първите им собственици ще е също едрият и дребният салскостопански бизнес. Просто защото без този инструмент хората не могат да управляват риска за водните доставки. И макар че той не може да реши цялостно проблема, поне ще помогне за смекчаване на финансовия удар, който ще понесат потребителите, ако им бъде отказано водоснабдяване.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във