Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стари валути за милиарди евро бездействат 20 години след първата евро-емисия 

Две десетилетия след емитирането на първите евробанкноти и монети и разпределението им сред домакинствата в Европа, деноминиран в отказалите се от националните валути кеш за милиарди остава необменен. Общият размер, който все още може да бъде предаден и осребрен от националните банки, е еквивалентен на грубо 8.5 млрд. евро, показват сметките на агенция "Блумбърг". Каква част от тях ще бъде конвертирана засега не е ясно, както не са известни и причините защо това не е направено досега. 

Вероятните обяснения варират от забравени под дюшеците и в бурканите спестявания до сантиметални спомени от друга епоха. Известно е обаче, че огромен дял от тях (за над 6 млрд. евро) се намира в Германия, където популярността на парите в брой не увяхва, а Бундесбанк е декларирала че ще продължи да обменя германски марки в евро за неограничено време. Нидерландия, Ирландия, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Естония също продължават да заменят националните си валути и монети в евро. Белгия и Австрия пък все още конвертират само банкноти.

Други държави не са чак толкова търпеливи: Франция, Испания, Италия, Гърция, Финландия, Кипър и Малта вече не обменят старите национални пари в единната европейска валута. В резултат на което испански песети, италиански лири, френски франкове, гръцки драхми, финландски марки, кипърски паунди и малтийски лири за над 5.5 млрд. евро са пропаднали. 

Португалия не обменя монети и ще спре да конвертира банкноти ешкудо през февруари 2022-а.

Евро-кешът е пуснат в обръщение на 1 януари 2002-а - три години след въвеждането на концепцията за единна европейска валута. Първоначално банкнотите и монетите се използват в 12 от сегашните страни членки на еврозоната: Германия, Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Испания, Италия, Португалия, Ирландия, Финландия и Гърция. Впоследтвие поетапно се присъединяват Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия и Литва.  

Европейската централна банка продължава да разработва плановете си да емитира нови банкноти. Това трябва да стане до 2024-а, като институцията обмисля да въведе и дигитално евро до 2030-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във