Банкеръ Daily

Пари и пазари

Станка Николица-Спасо-Еленина е първата българка, отпечатала стихотворение

Къщата - музей "Станка и Никола Икономови" в Разград

На днешния ден можем да си спомним за Станка Николица-Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова), българска поетеса и преводачка. Тя е сред първите български поетеси и първата българка, отпечатала стихотворение.

Станка Николица-Спасо-Еленина е починала на 7 декември през 1920 година в Разград.

Станка Николица Спасо-Еленина е първата преводачка в България на произведенията на Димитър Обрадович, сръбски писател, поет, философ рационалист, педагог, книжовник и народен будител. В края на XVIII век той обявява, че ще пише на простонароден език, който да бъде разбиран не само от образовани хора, но и от необразованите селяни и пастири. Въпреки това езикът на Обрадович представлява славяносръбска смесица, но не и народен език.

През 1853 г. Станка Николица Спасо-Еленина издава части от негови съчинения под заглавие "Две приказки за славните жени и за Аза человекомразеца", с което се утвърждава като първата българка, поставила открито въпроса за еманципацията на жената. Книгата е въведена като учебно помагало в някои български училища през Възраждането.

Станка Николица е сред първите български поетеси. Подготвя за печат преводите на "Многострадална Геновева" и "Касиа царица", нейн роман, който не успява да издаде.

Станка Николица Спасо-Еленина  е родена в село Арнаут (днес Пороище), Разградско, тогава в рамките на Османската империя,  през 1835 година. Тя учи при бъдещия си съпруг възрожденеца Никола Икономов. Той е роден в Жеравна през 1820 г., създава първото взаимно и първото класно училища в Разград, автор е на книгата "Земледелие", с която поставя началото на селскостопанската литература в страната. Двамата се женят през 1852 година. Той приема църковен сан през 1874 г. и става свещеник. Събужда у нея интерес към руската и сръбската литература.

Станка Икономова работи като учителка в девическите училища в Разград до 1866 г. и в Русе от 1866 до 1871 година. След това се завръща и учителства в Разград до края на живота си. Членува в разградското женско дружество, дарителка е на женското благотворително дружество "Ступанка".

Къщата - музей "Станка и Никола Икономови" в Разград е открита на 17 април 1980 година, като част от Регионалния исторически музей. В нея се помещава изложба от снимки, документи и възстановка на елементи от семейния им бит.

На Станка Спасо-Еленина са посветени литературните празници "Поетични хоризонти на българката" в Разград, които се провеждат на всеки пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във