Банкеръ Daily

Пари и пазари

Standard Chartered излиза от бизнеса с международни акции, навлиза в бизнеса с юани

Британският трезор Standard Chartered затваря по-голямата част от бизнеса си с международни акции и премахва близо 4 000 работни позиции в потребителското банкиране, съобщи информационната агенция Ройтерс. Ходът е част от плана на изпълнителния директор Питър Сандс за намаляване на разходите. Очаква се компанията да премахне брокерските си подразделения и звената за проучване на ценните книжа по целия свят, освобождавайки около 200 свои служители. Причината е, че според Standard Chartered този вид бизнес е "второстепенен" и нерентабилен.Очакванията са банката да спести вследствие на съкращението около 200 млн. долара през 2015 г. и около 100 млн. долара през 2016 г.

Съкращенията на разходите идват, след като кредитната агенция Standard & Poor's понижи рязко рейтинга на базирания в Лондон кредитор през ноември поради засилените рискове вследствие на лошото кредитиране. Сандс, който постигна десетилетие на рекордни печалби до 2013 г., сега е под натиск от страна на акционерите да свие разходите на Standard Chartered с цели 400 млн. долара през 2015 г.

"Те обявиха план за намаляване на разходите през миналата година, а днес го изпълняват. Това със сигурност ще помогне за покачване на печалбата на банката", каза пред CNBC Стивън Чан, анализатор в Maybank Kim Eng Securities в Хонконг.

Standard Chartered ще бъде една от първите международни банки, която ще излезе напълно от бизнеса на капиталовите пазари, който включва и листване на акции на различни компании. Този ход идва въпреки бума на фондовите борси, особено в Азия, където дружеството има добри позиции.

Банката даде начало на своя бизнес с акции през ноември 2008 г., когато придоби брокерското дружество Cazenove от JPMorgan. Въпреки това Standard Chartered не успя да попадне в челната десетка за 2013 г. на банките в световен мащаб, които имат позиции и на капиталовите борси, според проучване на Greenwich Associates.

Standard Chartered създаде и първата клирингова банка в юани на Острова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във