Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СРИВЪТ НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ ЗАПОЧНА

Търгуващите с компенсаторни записи още не могат да се възстановят от шока, който получиха миналата седмица. Както в. БАНКЕРЪ писа тогава, депутатите от Икономическата комисия решиха да предложат с една година по-дълъг да е срокът, в който РМД-тата, закупили предприятия до 1 февруари тази година, могат да се разплатят изцяло с такива книжа.


През тази седмица се сключваха спорадични, предварително договорени сделки. Цените, на които инвестиционните посредници разменяха компенсаторките, спаднаха дори до 13.5% от номиналната им стойност. Очаква се цените да се запазят ниски до евентуалната промяна на закона от Народното събрание. Все пак част от брокерите се надяват депутатите да проявят добри чувства към притежателите на записи. Но вероятността мнозинството да бойкотира този текст от закона за приватизацията е малка.


През седмицата купувачите можеха да придобият компенсаторни книжа по 15 лв. за 100 лв. номинал. От друга страна, овъзмездените собственици на записи Лучников и земеделски бонове получаваха за тях максимум по 13 процента. При това положение прогнозите са, че обемите на търговия ще намалеят рязко и посредниците отново ще трябва да се върнат към основната си дейност - търговия с ценни книжа на фондовата борса. Причината е, че купувачи на компенсаторки в следващите месеци почти няма да има, защото равностойни на РМД-та инвеститори надали ще се появят. На търговете за масова приватизация се предлагат предимно акции без стойност. На наддаванията за държавно имущество пък се иска част от цената да се плаща в брой, а освен това се начислява и данък добавена стойност.


През следващата седмица играчите на пазара очакват с интерес резултатите от първите аукциони за продажба на земя от държавния поземлен фонд. Търговете в Ямболска, Добричка, Силистренска и Шуменска област ще се състоят на 20 ноември. Прогнозите са, че продажбата ще се провали поради нереално високите първоначални цени, които обявиха поземлените комисии. Все пак, ако се окаже, че купувачите са доста, това може да повлияе донякъде и на търсенето на компенсаторни инструменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във