Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сривът на Bitcoin заличи 500 млрд. долара от пазарната й капитализация

Криптобалонът, който качи пазарната оценка на Bitcoin над 1 трлн. щ. долара и наля милиарди във виртуалните пари, се спука. Най-търсената дигитална монета в света потъна до 35 хил. щ. долара в следобедната търговия на 19 май и вече е с над 50% по-евтина от рекордната си стойност от почти 65 хил. долара, която достигна през април, заличавайки над 500 млрд. долара от върховата си пазарна капитализация. Втората по популярност цифрова валута Ethereum потъна с над 40%, а шеговитата Dogecoin загуби 45 процента. 

На практика Bitcoin заличи всичко спечелено след съобщението на "Тесла" от 8 февруари, че ще използва корпоративен кеш за покупката на криптовалутата и ще я използва като форма на плащане за произведените от компанията електрически коли. В момента търговците понасят още загуби, защото дигиталните пари пробиха ключови технически равнища. 

Сериозният срив и високите колебания на монетата се "подгряват" от периодичните изяви на шефа на "Тесла" - Илон Мъск - в социалните мрежи, които разделят криптообщността. Народната банка на Китай също взе участие в погрома над Bitcoin с официалното си изявление на 18 май, че цифровата монета не може да се използва като форма за плащания. 

По оценка на специалисти по технически анализ, индикаторите за най-популярната криптовалута в света "са оцветени в червено". След пробива на 40 хил. долара, "падна" и следващото важно ниво на подкрепа от грубо 37 хил. щ. долара. След него е 30 хил. долара. Анализаторите очакват, че Bitcoin "ще посети"  и тази цена и дори може да слезе под нея поне в краткосрочен план. 

Извън негативните технически индикатори, периодичните коментари в "Туитър" на шефа на "Тесла" също клатят криптовселената. Bitcoin тръгна ударно нагоре след февруарското съобщение на "Тесла" за инвестицията й от 1.5 млрд. долара във виртуалната монета и намерението й да продава коли срещу дигиталните пари и се изкачи до върховите 64,870 долара, до голяма степен - заради ангажимента на производителя на електрически превозни средства. По онова време това се определяше като повратен момент и като поредна крачка в еволюцията на криптосвета. 

Надеждите помръкнаха след друго изявление на Мъск в "Туитър" на 12 май, че "Тесла" отменя решението си да продава коли срещу Bitcoin. Ексцентричният милиардер обоснова обрата със сериозната си тревога от "нарастващата употреба на изкопаеми горива за добива и транзакциите на дигиталната монета". Мъск увери, че компанията му няма да продаде вече придобитите Bitcoins. Новината свали пазарната оценка на цифровите пари с грубо 17% - до малко над 46 хил. щ. долара.

Няколко дни по-късно, на 16 май, Мъск направи поредно изявление в "Туитър", че "Тесла" може да продаде или вече е продала наличните си количества от Bitcoin, сваляйки котировките под 45 хил. щ. долара за първи път за последните почти три месеца. Впоследствие той уточни, че компанията не е продала придобитите криптопари. Но пораженията вече бяха нанесени и цената на Bitcoin продължи да пада след мощни колебания. 

Своят принос към негативните новини внесе Народната банка на Китай на 18 май с официалното си съобщение, че цифровите монети не могат да се използват като средство за разпащания. И свали цената на Bitcoin с 10% - до 38,970 щ. долара на в ранното утро на 19 май. Китайските централни банкери предупредиха също инвеститорите да не влизат в спекулативни сделки с виртуалните пари. 

Пекин забрани търговията с криптовалути през 2019-а, за да пресече прането на пари и да спре прехвърлянето на кеш зад граница. В Китай се осъществяват почти 90% от глобалната търговия в сектора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във