Банкеръ Daily

Пари и пазари

Средният приход от абонат, приходите и печалбата на "Теленор България" продължават да растат

И през третото тримесечие "Теленор България" запазва тенденцията за ръст на приходите и печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), която се наблюдаваше и през първата половина на тази година, съобщиха от компанията.

Общите приходи за периода са 193 милиона лева, като отбелязаха ръст от 1.6% спрямо същия период на миналата година, основно поради по-високия среден приход от потребител (ARPU). В месеците между юли и септември този показател се повиши с 8% в сравнение с третото тримесечие на 2018-а и достигна 15.90 лева, става ясно от отчета на телекома.

Ръстът в общите приходи, в комбинация с фокуса на компанията върху подобряване на ефективността, доведоха до по-висока печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за тримесечието. Тя възлиза на 93 милиона лева, което е с 1.8% повече (на съпоставима база) спрямо третото тримесечие на миналата година. В резултат на продължаващата тенденция на пазара за консолидация на SIM-картите, броят на клиентите на Теленор отбеляза лек спад през тримесечието в сравнение със същия период на предходната година и достигна 3.08 милиона абоната, от които 21% са потребители на предплатени услуги.

Повишаването на качеството на мрежата и на клиентското преживяване са основен фокус за инвестициите на компанията и през тази година. През третото тримесечие "Теленор" предостави възможност за активиране без допълнително заплащане на всички трафик пакети, които са част от тарифните планове Total+, както и редица нови възможности в дигиталните си канали. Също така, през юли компанията започна поредица от тестове на 5G технологията с цел по-добра оценка на потенциала и възможностите за използването ѝ в различни сфери от ежедневието.

През октомври "Теленор" представи пред бизнеса 5G тест в сферата на производството, което бе петият от серията практически тестове на технологията на специално събитие за бизнеса в централния офис на телекома. "Успешните 5G тестове ни дадоха увереност, че развитието на тази технология ще има положително влияние върху е-обществото и бъдещето на бизнеса. С напредването на 5G, ще можем да предложим напълно нови услуги и бизнес модели, които ще са от полза за нашите клиенти и партньори", заяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на "Теленор". "Работата с нашите бизнес клиенти за усъвършенстване на различните приложения на 5G ще допринесе за създаването на решения, които биха били успешни за всички заинтересовани страни", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във