Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Среброто и златото - в битка за надмощие

Цените на среброто се изкачиха до най-високите си стойности за последните почти седем години. Златото също продължава похода си към рекордни котировки в очакване на още стимули в подкрепа на възстановяването на глобалното стопанство от пораженията от COVID-19.

Инвеститорите се вкопчиха в скъпоценните метали, търсейки  спасителни убежища на фона на растящия брой заразени от коронавируса, на забавящия се растеж, на реалните отрицателни лихвени проценти в САЩ и на политическото напрежение. Купищата стимули, "изсипани" от правителствата и от централните банки по света, също подкрепят цените на среброто и на  златото. А след като Европа успя да утвърди на 21 юли спасителния си пакет, внимането на пазарните играчи се прехвърли към преговорите за законодателство в подкрепа на американското стопанство.  

Среброто получава допълнителен тласък от опасенията за недостатъчно предлагане и от оптимизма за подем на търсенето от индустриалните сектори. Вложенията  във фондовете, търгувани на борсата фондове, които трупат от  сребристия метал, са рекордно високи, а тези в "златните" им конкуренти скочиха до най-високите си равнища от средата на юни и са най-големите  в историята.  

Не трябва да се забравя, че принос за ценовия ръст има и типичната за летния сезон ниска ликвидност, когато и по-дребни сделки могат да предизвикат по-големи пазарни движения, предупреждава Оле Хансен - отговорен за  стратегията за търговия на суровини в "Саксо банк". 

И  двата благородни метала поскъпват за шеста поредна седмица и са с най-силни финансови постижения в индекса на суровините на агенция "Блумбърг" за тази година. Индексите за относителната им сила пък са над 70 пункта, което предполага, че те вероятно са надценени. 

В следобедните часове на 22 юли сребърните котировки се движеха в близост до 22.55 щ. долара за тройунция в Лондон след като ден по-рано достигнаха до 22.8366 долара за тройунция - най-високата цена от 2013-а досега. Сребърните контракти с доставка през август се търгуваха за 22.90 долара за тройунция на борсата COMEX, след като на 21 юли се изкачиха до 23.12 долара за тройунция.  

Цените на златото както с незабавна доставка, така и с доставка през август, бяха в близост до 1855 долара за тройунция в следобедната търговия в Лондон и в Ню Йорк, след като ден по-рано достигнаха 1865.81 долара за тройунция, настъпвайки към върховите 1921.17 долара за тройунция от 2011-а. 

Все пак  не липсват и инвеститори, които продават на високите цени. BullionVault - най-голямата онлайн платформа за сделки със скъпоценни метали в света - посочва, че търговските обеми в злато са се удвоили на 21 юли спрямо средната им стойност през предишните 30 дни, като продажбите са преобладавали над покупките. Движенията при среброто са били още по-драматични.   

Стийвън Инес - главен пазарен стратег на AxiCorp - смята, че в момента среброто командва парада и следва същата траектория, както по време на глобалната финансова криза. Тогава цените му паднаха във върховия й момент, а след това достигнаха свеж рекорд в близост до 50 долара за тройунция през 2011-а. За Даниел Гай - стратег за търговията със суровини на "Торонто Доминиън сикюритис" - среброто се търгува все повече като индустриален метал, а при златото е налице познатата стара история: реалните лихвени проценти продължават да падат и доближават нива, близки до достигнатите по време на глобалната финансова криза. 

Дори след последния ръст на двата благородни метала  има дълъг списък от банки и търговци, които прогнозират, че те ще продължат да поскъпват. 

"Ситигруп" очаква сребърните котировки да скочат до 25 щ. долара за тройунция през следващите шест до 12 месеца с потенциал дори до 30 долара за тройунция. По отношение на златото банкерите смятат, че е въпрос на време то да достигне и да надхвърли рекорда си от 2011-а с 30% вероятност за 2000 долара за тройунция през идните три до пет месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във