Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спряло е подаването на руски петрол за Централна Европа

От миналата седмица е спряно подаването на руски суров петрол през Украйна до Унгария, Словакия и Чешката република след като санкциите на Запада са направили невъзможно плащането на транзитни такси, твърди руският оператор на петролопровода "Транснефт". Компанията е информирала също, че северното отклонение на тръбата "Дружба", което минава през Беларус до Полша и Германия, не е засегнато и работи нормално. Въпреки това суровината сорт "Брент" с доставка през октомври поскъпна до 97.53 щ. долара за барел в късния следобед на 9 август.  

Русия вече обвини международните наказателни действия за ограничените количества природен газ до Европа през "Северен поток 1". Подобни нарушения на петролните потоци ще задълбочат енергийната криза на региона и ще налеят допълнително гориво в инфлацията, засилвайки риска от рецесия. 

Унгарските доставки на руско черно злато ще са в известна степен несигурни и с високи колебания, коментира регистрираната в Будапеща рафинерия "Мол" и казва, че е започнала преговори, целящи да възобновят подаването на горивото. Едно от решенията е да се преведат въпроните транзитни такси на самата Украйна. В официално изявление компанията уверява, че "има достатъчно запаси за няколко седмици и работи по намиране на решение на проблема".

Украйнският оператор "Укртранснафта", който контролира мрежата от петролопроводи на украинска земя и упражнява надзор върху транзита на южната отсечка на връзката "Дружба", "е спряла да извършва транспортни слуги по преноса на суров петрол" на своя територия на 4 август, информира официално на 9 август "Транснефт". Засега все още няма потвърждение от "Укртранснафта".

Контрактът между руския и украинския оператор на мрежите от петролопроводи в двете държави изисква 100% предплащане за транзитните потоци от гориво. Руският "Транснефт" е платил на 22 юли транзитната такса за август, но е получил обратно парите си на 28 юли, твърди компанията. Според ръководството й европейските банки, които посредничат за трансакцията, не са оторизирани да вземат собствени решения за трансграничните плащания от Русия заради санкциите и изискват одобрение от националните си регулатори. 

"Транснефт" посочва, че е внесъл възражение в "оторизирана банка за по-нататъшно предаване на информация на европейския регулатор, за да получи разрешение да осъществява плащанията по споразумението с "Укртрнснафта". Руският оператор съобщава също, че търси и алтернативни пътища за превод на средствата. 

По оценка на анализатора на "Ерсте банк" - Тамас Плетцер, най-благоприятният сценарий е финансовият спор да се разреши в рамките на идните няколко дни. Ако спирането на доставките продължи по-дълго, унгарската рафинерия "Мол" има петролни резерви за няколко седмици, и след тях ще трябва да бръкне в стратегическите си запаси, допълва банкерът. Акциите на "Мол" загубиха 5% от пазарната си оценка след новината за прекратените петролни доставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във