Банкеръ Daily

Пари и пазари

Споровете и несигурността продължават да тежат на пазара

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

          

Новината на седмицата бе свързана с изказването на президентът на Фед - Джеръм Пауъл, пред Конгреса на САЩ, в което той потвърди пазарните очаквания за понижение на основните лихви през тази година, но само с 25 базисни точки. Поне това са изводите според фючърсните пазари, които очакват това да се случи на най-скорошното заседание на монетарната комисия на 31 юли.

Ефектът от това изказване бе почти мигновен край на несигурността и спекулациите относно с колко и кога ще бъде понижена основната лихва в САЩ. Въпреки че рисковете, свързани с търговската война с Китай и геополитическото напрежение, създавано от администрацията на Тръмп, продължават да тежат на пазара, реакцията на трежъритата след изказването на Пауъл бе почти мигновена разпродажба. Доходността при десетгодишните книжа се отлепиха от нивата под 2% и завършиха седмицата при доход от 2.126% при ръст от 9.1 базисни точки. Пазарът почти неглижира аукцион на тридесетгодишни щатски ДЦК, като непосредствено преди емисията доходността направи скоростен ръст от 10 базисни точки. Като цяло дългото движение на спад на доходите като че ли изглежда приключило, още повече че позитивните данни за инфлацията през седмицата като че ли гарантират задържането на Фед в рамките на едно лихвено понижение през седмицата.

В Европа пазарите като че ли изглеждаха твърде прекупени и узрели за корекция и повишение на основните емисии. Десетгодишната доходност на немските бундове от под минус 0.40% се оказа краткотрайна засега, след като движението на трежъритата провокира разпродажби по позициите. Само в последните три дни бенчмарк бундовете добавиха цели 13.8 базисни точки към дохода си, достигайки 0.227 на сто. Сходна беше и картината при френските десетгодишни книжа, които се завърнаха на позитивни нива от 0.027% при седмичен ръст от 11.5 базисни точки.

Свръхниските нива на доход направиха възможно пласирането на някои доста екзотични емисии през изминалата седмица. Например австрийското Министерство на финансите издаде 98-годишна книга, пласирана на банкови участници при доходност от едва 1.2 на сто. В същото време Италия успешно пласира 50-годишна емисия при възвръщаемост от близо 2.5% и сериозна норма на презаписване. Румъния и Словения също се възползваха от условията на пазара за нови емисии дълг. Търсенето на положителна доходност от пазарни участници, като пенсионни фондове и застрахователи, пък доведе до поредната силна седмица за десетгодишния италиански дълг, в която доходността по него се понижи с 5.7 базисни точки до 1.686 на сто. Испанските ДЦК в този хоризонт отново се движеха в унисон с бенчмарковите емисии от ядрото на еврозоната и видяха седмичен ръст на доходността от 13.3 базисни точки до 0.504 процента.

Във Великобритания споровете и несигурността около Брекзит продължават с пълна сила, след като основният кандидат за министър-председател на Острова - Борис Джонсън, не отхвърли възможността за излизане без сделка без парламентарно гласуване през октомври. В същото време от Бенк ъф Ингланд търсят начини за повишение на основната лихва, като според някои анализатори тя трябва да е на нива около 1.75% в края на 2021 година. Доходността по десетгодишните джилтове се повиши с 9.3 базисни точки до 0.829% през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във