Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СПОКОЙНА СКУЧНА ТЪРГОВИЯ ВОДЕШЕ ЦЕНИТЕ

Скучните дни за българския фондов пазар продължават. След като предишната седмица приключи със значителна загуба за борсовите индекси, през тази продавачите като че ли се успокоиха. Дневните отклонения в цената на най-активно търгуваните акции се ограничиха в тесни рамки и по всичко личи, че петте търговски сесии няма да доведат до особена промяна в капитализацията на сините чипове. Час и половина преди края на петъчната търговия SOFIX имаше стойност от 1206.70 пункта, регистрирайки седмичен ръст от четвърт процент. Книжата на най-ликвидната доскоро компания - Химимпорт АД, поскъпват с около 0.7% за петте дни, макар и с доста по-нисък обем от традиционния. Изключение в случая бяха две прехвърляния на около 700 хил. акции в средата на седмицата. През останалото време търговията бе доста вяла, съчетана с доста широк за позицията спред между офертите купува и продава.
Подобна, почти скучна, обстановка цареше и при другите активно търгувани книжа, с изключение на хитовите през последните дни акции на Петрол АД, Енемона АД и Билборд АД. Книжата на най-голямата верига бензиностанции у нас продължиха да радват акционерите си и през тази седмица. Макар да изглеждат непредсказуеми (а това в известна степен е така), резките движения в цената на Петрол АД накараха много спекуланти да загърбят досегашните си любимци и да насочат част от свободния си ресурс именно тук. Основната цел естествено е ясна - бърза печалба - но с цената на силни дози адреналин и голям риск от сериозни загуби. Но точно това понякога привлича като магнит. В крайна сметка акциите на дистибутора на горива достигнаха за втори път рекордните си стойност от началото на февруари, след като в петък най-високото ниво, на което се сключи сделка, бе 7.30 лева. За любителите на техническия анализ би било изключително предизвикателсто да анализират тези книжа на база представянето им през последните месеци. Графиката на движение на цената изглежда доста интересна, особено ако се сравни с тази на SOFIX, например.
Подобни резки движение нагоре отчетоха и акциите на една от най-новите компании на нашия пазар - Билборд АД. Малката за нашия пазар компания успя за кратко време да достигне капитализация от 83-84 млн. лв., след като акциите й поскъпнаха до нива от 11.10-11.20 лева. Интересът към тези книжа нарастваше с всеки изминал ден на последните няколко седмици, като впечатление правят намесите на един основен купувач. В крайна сметка, след последните рекордни стойности, участниците в първичното публично предлагане могат да се поздравят с нелошата доходност от близо 50%, естествено ако все още държат в портфейла си такива книжа.
На фона на Билборд АД далеч по-скромен изглежда резултатът на участвалите в IPO-та на Енемона АД. След рекордните над 20 лв. за акция през февруари цената на енергийния холдинг успя да слезе до нивото на първичното предлагане (16.70-16.80 лв.), където отново намери подкрепа за нов ръст. В този контекст достигнатата през седмицата цена от 19 лв. за акция изглежда доста добро постижение на фона на скучната търговия напоследък.
Сред шампионите по доходност за седмицата се наредиха и книжата на Оловно-цинков комплекс АД - Кърджали. След като в началато на април акционерите бяха неприятно изненадани от редуцираната годишна печалба, акциите на металургичната компания поевтиняха с близо 30 процента. След като ефекта на лошата новина се смекчи, през тази седмица станахме свидетели на обратното движение, макар и с нетолкова голям размер. В петък книжата на ОЦК се разменяха в диапазона 47-48 лв. за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във