Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СПИРАЧКИТЕ НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ СЕ ПОВРЕДИХА

Изненадващо за мнозина спирачките на компенсаторките направо изпуснаха при поредното им поевтиняване. Те отново загубиха процент от стойността си, като приключиха седмицата при цена 22 лв. за 100 лв. номинал. Такива са котировките на книжата, издадени от софийската областна управа и от министерствата. Провинциалните въртят още по-евтино.
Брокери коментират, че пазарът отдавна не се влияе от слухове. Дано да е така, защото тази седмица те не бяха особено оптимистични. Първо, във вторник популярен всекидневник пусна партенката, че котировките на записите щели да паднат до 13-14 процента. Това определено развесели участниците на пазара, но в същото време накара уплашените им притежатели да се наредят пред гишетата на инвестиционните посредници с мисълта да продават. По-големият удар обаче дойде от искането на царските икономисти за спиране на приватизационните сделки.
Надеждите на търгуващите със записи за някакво поскъпване са съсредоточени към улица Аксаков, където се помещава приватизационната агенция. Ако и без това провлачените сделки за Хемус еър, Стоков базар Илиянци, както и процедурите за София филм и за няколкото мини бъдат спрени, докато се смени капиталът на държавния мостик, това ще сгъсти напрежението на пазара на компенсаторки. Защото единственото спасение за собствениците на такива книжа ще останат плащанията на лихви по задължения на предприятия към държавата по ЗУНК. От тази година те могат да се погасяват със записи. Но тъй като фирмите, които дължат пари по Закона за уреждане на необслужваните кредити, по правило не са особено състоятелни, те не могат да породят голямо търсене на компенсаторки.
За разлика от записите, земеделските бонове се държат стабилно на повърхността. Вече седмици наред цените им варират в тесните граници 15-15.2 процента. Възможностите за поскъпването им засега са свързани с плащанията по минали приватизационни сделки.
Част от брокерите приемат с известен скептицизъм факта, че царското движение поема властта. Те се позовават на спомена си за акциите на великденската група против промените в закона Лучников. Но оптимистите между тях вярват, че амбициите на стожера на капиталовия пазар у нас Николай Василев и неговите хора за бърза приватизация ще напомпат стойността на записите. Това обаче със сигурност няма да стане до края на лятото. Така че собствениците на компенсаторки ще трябва да се заредят с поредната доза търпение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във