Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Спестовната касичка" на Норвегия дебелее

Ингве Слингстад пълни успешно спестовната касичка на Норвегия

Най-големият държавен фонд в света ще продължи да инвестира във Великобритания, където има значим портфейл от недвижима собственост, независимо от изхода на преговорите за BREXIT, увери на пресконференция в Осло главният изпълнителен директор на дружеството Ингве Слингстад. Той направи коментара по повод на огласените годишни  финансови резултати на фонда за 2017-а, което стана  на 27 февруари в норвежката столица. А печалбата на дружеството е направо космическа - над 1 трлн. норв. крони (131 млрд. щ. долара), или 13.7% годишна доходност.

Отличният резултат се дължи на решението на ръководството да увеличи вложенията в акции и от шокиралото пазарите предложение да се откаже от нефтените и газовите инвестиции. Фондът е в процес на увеличение на дела на акциите в портфейла си до 70%, за да повиши приходите и в момента притежава грубо 1.4% от регистрираните на световните фондови борси фирмени книжа. А това на фона на наблюдаваните през последните седмици мощни колебания на борсовите котировки вещае "бурно бъдеще".

Доходите, натрупани от държавния фонд на Норвегия от основаването му през 1990-а досега, вече са надхвърлили 4 трлн. крони. Една от всеки четири от тях са генерирани през 2017-а, поясни Слингстад.

Към края на миналата година 66.6% от средствата на дружеството са били инвестирани в акции, 30.8% - в облигации, и 2.6% в недвижима собственост. Най-големите   инвестиции във фирмени книжа през 2017-а са в "Епъл", "Нестле" и "Роял Дъч Шел". А най-големите вложения в инструменти с фиксиран доход са в правителствени облигации на Щатите, Япония и Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във