Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СПЕКУЛАТИВНИ ЗАЛОЗИ НАДУВАТ ЦЕНИТЕ НА СУРОВИНИТЕ

Инвеститори и спекуланти са направили облози за търгувани на борсите стоки за над 120 млрд. щ. долара през април, показва проучване на щатския финансов гигант Ситигруп, в което са проследени данните за 36 вида суровини. От тази сума контрактите в природен газ са за близо 30.3 млрд. долара, а в нефт - 30.1 млрд. долара. Теглото на двата типа гориво е 47% от сключените сделки през миналия месец, следвани от златото - 17% (или залози за 13.3 млрд. щ. долара), и медта - три процента. Инвеститори от целия свят купуват индекси и фючърси на борсови стоки в преследване на по-висок доход от акциите и облигациите, защото опасенията от недостиг на суровини качват котировките им до рекордно високи равнища. По оценка на анализатора от Ситигруп Алън Хийп ръстът на спекулативните позиции е ключовият двигател на отчетения в последните дни ценови скок на суровините.
През седмицата медта надхвърли 8.5 хил. долара на тон за първи път в историята си. Това се дължи основно на трудовите спорове в Мексико и Индонезия, принудили седмия в света производител на метала Групо Мексико да затвори мината Сан Мартин от съображения за безопасност. Престоите и влошаващото се качество на рудата намаляват световните запаси от метала. Ситигруп очаква търсенето да се увеличи с 5.7% през тази година срещу 1.8% през миналата, докато предлагането през 2006-а ще намалее със 155 хил. тона. Резервите, които следят борсите в Лондон, Ню Йорк и Шанхай, са спаднали с 11% през април. А на 4 май световният минен лидер Би Ейч Пи билитън обяви, че ще има ограничения в доставките до 2008 година. Сътресенията засилват спекулациите сред инвестиционните, пенсионните и хеджинговите фондове, че приходите от търговия на суровини - от захар до метали и нефт, ще продължат да надхвърлят доходите от акции и облигации. Платината, цинкът и никелът се търгуват на най-високите в историята си цени, а алуминият надхвърли 3 хил. долара на тон за първи път от 17 години насам.
Златото пък се доближи до 720 щ. долара за тройунция, което се случва за първи път от януари 1980 г., след като миналия месец цената му беше 600 долара. Жълтият метал е поскъпнал с над 250% през последните пет години. Това провокира коментара на Хелмут Ешвей, шеф на най-големия търговец на метали в света Хероюс - фамилна групировка от Германия. Макар че цените на платината и на някои редки скъпоценни метали са близо до рекордните, ръстът им не може да продължи вечно, каза пред репортери от финансовия всекидневник Файненшъл таймс Ешвей. Първо ще падне среброто. Златото не може да се задържи дълго на тези нива. Различно е положението с платината, защото тя се използва за индустриални нужди, отбеляза експертът, добавяйки, че не може да прогнозира точно кога ще се спука ценовият балон на среброто и златото. Той поясни също така, че хоризонтът все повече се заоблачава, защото индустриалните сектори, които използват металите, не могат до безкрайност да отлагат снабдяването и започват да купуват на тези рекордни цени. Най-лесният начин за изпускане на въздуха е централните банки да пуснат на пазара част от огромните си златни запаси, смята Ешвей.
Тези коментари са изключително стойностни, защото Хероюс е в бизнеса със скъпоценни метали повече от 150 години и прави годишно по около 7 млрд. евро от търговия с тях. Освен това компанията присъства във всички фази на обработка на метала - от пречистване и рециклиране до производство на части за различни промишлени сектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във