Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спекулантите смениха тактиката


Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"


 

Индексите на БФБ започнаха седмицата с повишения, но към края й не успяха да намерят единна посока, а оборотът по традиция остана скромен. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX се котира на нива около 623.10 пункта, по-широкият показател BGBX40 спадна до около 121.92 пункта, секторният BGREIT също отчете спад до около 117.27 пункта, а равнопретегленият BGTR30 достигна до 520.50 пункта. За съжаление картинката на българската борса никак не е розова, тъй като измерителят на сините чипове се насочва стабилно към най-ниското си ниво на затваряне от над една година. По-точно от март на миналата година. За последните 12 месеца индексът е загубил над 8.8% от стойността си, а от върха си се е понижил с цели 14%, като уверено върви към още по-негативна корекция до края на 2018-а. Всичко това се случва в пълна противоположност със световните тенденции - в среда на рекордни стойности за щатските индекси и изключително силен ръст на европейските пазари.

Дивидентната политика сред българските компании също е с минорна нотка - публичните дружества масово намаляват за четвърта поредна година тези суми: за 2017 г. са разпределени общо 143 млн. лв. спрямо 155 млн. лв. за 2016-а. От своя страна за 2015 г. дивидентите бяха за 167.5 млн. лв., за 2014 г. - 195 млн. лв., и за 2013 г. - за 220 млн. лева. Печалбата си за миналата година са разпределили 47 дружества по 48 емисии книжа, като две емисии имаше "София Комерс - Заложни къщи" АД поради наличието на привилегировани книжа. За 2016 г.  дивидент бяха изплатили 48 дружества.

От тази година обаче има възможност да се разпределят шестмесечни дивиденти и общото събрание на "Софарма" АД вече гласува по 0.05 лв. на акция за първото полугодие на 2018-а. Забелязва се също, че разпределените суми от всички публични компании са в пъти по-малки от дивидентите на отделни непублични компании, като "Солвей-Соди" АД (167 млн. лв. за 2017 г.) или големите български банки с чужди собственици ("Уникредит Булбанк" изплати 298 млн. лв. за 2017 г.), което определено не говори добре за представителността на родния пазар.

Лидери по размер на дивидента са "Химимпорт" АД с 15.1 млн. лв., "Софарма" АД - с 14.8 млн. лв. (реалната сума е по-малка, защото компанията има голям дял обратно изкупени акции, по които не разпределя дивидент). На трето място е "М+С Хидравлик" АД с 11.5 млн. лв. Следват "Софарма Трейдинг" АД с 9.9 млн. лв., "Адванс Терафонд" АДСИЦ с 9 млн. лв., "Монбат" АД със 7.5 млн. лв., "Спиди" АД с 6.4 млн. лв., "Агро Финанс" АДСИЦ с 5.7 млн. лв., "Софарма имоти" АДСИЦ с 5.5 млн. лв. и "Каучук" АД с 5 млн. лева.

От гледна точна на най-голям оборот - за последните 12 месеца, е регистриран по позицията "Софарма" - със сделки за 82.45 млн. лв., което е над два пъти повече в сравнение с втората позиция, на която е "Химимпорт" с оборот от 34.94 млн. лева. Иначе "Химимпорт" се отличава с най-голям брой сделки с негови книжа - общо 7205. За разглеждания период акциите на "Софарма" загубиха 8.6% от стойността си, при ръст от над 20% за книжата на "Химимпорт".

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във