Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спекулантите - с нова любов

Най-мощно поскъпващата от началото на годината валута в света - мексиканското песо - е получила свежа подкрепа от хеджинговите фондове, сочат официални данни на щатската Комисия за търговия на стокови фючърси. Контрактите им за покупка на песо са надвишили с 8361 броя на договорите за продажба към 28 март, което се случва за първи път за последните 11 месеца. За сравнение, през октомври 2016-а контрактите за продажба на песо са били с почти 100 хил. повече от договорите за покупка.  

Инвеститорската любов направи песото най-печелившата валута в света през първото тримесечие на тази година, като го повиши с 11% към щатския долар. Това се случва след десет поредни тримесечия на загуба и след срив до рекордно ниски котировки, след като Доналд Тръмп спечели надпреварата за Белия дом през ноември 2016-а.

Победният ход на песото бе подплатен от идеята, че масовите продажби са били прекалено мощни заради липсата на яснота около търговските политики на Тръмп. Мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай коментира за агенция "Блумбърг" през март, че новата версия на Северноамериканското споразумение за свободна търговия може да включва механизъм за гарантиране на стабилността на валутата.

Валутният стратег на "Ситигруп" - Дърк Уилър, пък отбеляза в коментар за клиентите си през март, че през следващите месеци мексиканската валута може и да омекне без притока на свежи капитали от хеджинговите фондове. Шефът на Мексиканската централна банка - Агустин Карстенс, обаче смята, че песото е подценено. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във