Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спекулантите пробиха френския данък транзакции

Франция започна да събира данък върху финансовите транзакции в началото на ноември и стана ясно, че той натоварва всички други, но не и спекулантите, срещу които е насочен. Приетият през август 0.2-процентен налог върху всички покупки на акции направи страната първата и единствена досега на Стария континент, където има подобна данъчна тежест. Инвеститорите не се суетиха и вече се изплъзват през т. нар. контракти за разлики (CFDs), предлагани от първичните брокери. Те дават възможност да се залага на печалбата или загубата от търговски операции с акции без реална покупко-продажба на книжата.


На 1 ноември правителството на президента Франсоа Оланд започна да събира налога при покупки на акциите на 109 френски компании с пазарни оценки над 1 млрд. евро, включително и на Санофи и на Вивенди. Финансовото министерство очаква този данък да вкара в хазната 530 млн. евро през тази година и 1.6 млрд. евро през следващата, но засега е прекалено рано да се каже дали тези оценки са реалистични.


Оланд има още един план да пребори спекулантите, включително и разделяне на дребните от инвестиционните банкови услуги на френските кредитори и увеличение на данъците по възнагражденията на персонала и от спекулативните им операции. Банковият законопроект ще бъде внесен на 19 декември.


Френското министерство на финансите, което бе натоварено да изработи закона за данък върху финансовите транзакции, призна, че е невъзможно да облага CFDs или каквито и да било други производни, които не са свързани с територията на страната. Ефективността на норматива ще се повиши, ако бъде приет в международен мащаб. Оланд очаква още 11 държави от Европа да го направят. Между тях са Холандия, Германия, Белгия, Португалия, Словения, Австрия, Гърция, Италия и Испания. Те могат да дадат съгласието си още на срещата на Европейския съвет на 13 и 14 декември и да започнат да събират данъка от началото на 2013-а.


Във Франция той се прилага при операциите, свързани с прехвърляне на собственост на компаниите, търгувани на борсата в Париж, независимо къде се намират продавачът и купувачът. И вече започва да ограничава фирмените инвестиционни планове, за да се намалят разходите на клиентите. Данъкът, въведен още от бившия президент Никола Саркози с по-скромния размер от 0.1%, бе удвоен от Оланд като един от източниците за попълване на държавната хазна и за намаляване на бюджетния дефицит до 4.5% от БВП през тази година и 3% през следващата.


Правителствени експерти очакват удвоената стойност на налога да намали обема на купуваните акции до 800 млрд. евро срещу 1.05 млрд. евро при 0.1% и 1.3 млрд. евро без данък транзакции. Събирането му е възложено на Юроклиър Франс - поделение на най-голямата европейска клирингова група. Франция започва да прилага със закъснение - от 1 декември, този данък към сделки с американските депозитарни разписки (ADRs). Това са сертификати, които емитират банки в САЩ и позволяват на инвеститорите да търгуват чуждестранни акции като национални, елиминирайки валутния обмен. Засега още не е ясно как точно ще се облагат ADRs.

Facebook logo
Бъдете с нас и във