Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СПЕКУЛАЦИЯТА ПРЕВЗЕ ЕВРОПА

Посоката си остава същата - различно ще е само темпото. Последната седмица отново беше трудна за дългите позиции в облигации, но... с болката се свиква.
В САЩ, както се и очакваше, на 10 май в сряда основната лихва беше фиксирана на 5 процента. Както се оказа, ФЕД ще следи икономическите данни много внимателно и ще реагира адекватно. Но май не му остана много терен за реакции. Предвид любовта на щатските централни банкери към кръглите числа, ако продължат с повишаването на лихвите, следващия път може да спрат на 5.50 или 6%, но това определено ще бъде доста драстично решение. И така ръцете им стават все по-вързани, а цикълът от повишения - все по-лимитиран. Въпреки това десетгодишните американски книжа понижиха цената си предаукционно до 5.15% доходност, допълнително повлияни от европейския пазар. Естествено възможен е пробив нагоре в доходността, но една пауза в лихвите от страна на ФЕД ще мобилизира оптимистите и може да се очаква корекция на пазара до 4.80% в средносрочен план.
Все още обаче инвеститорите да купуват внимателно доларовия дълг, така че да не влияят прекомерно върху цената му.
В Европа цари спекулацията. Вербална, пазарна и каква ли не.
Обект на играта в момента е размерът на повишението на лихвите през юни - и съответно засилващите се (не без участието естествено на медийните звезди от Европейската централна банка) опасения за повишаване на лихвата не с 0.25 пункта, а с 0.50 пункта - драстична мярка, напълно в унисон с прокламираната от Жан-Клод Трише строга бдителност.
Според ЕЦБ на всички трябва да ни е ясно, че текущите нива на лихвата са много ниски. И ако това е очевидно - остава в мъгла отговорът на въпроса защо все пак тогава ЕЦБ не повиши преди десетина дни лихвата с 0.25 пункта, а направи пауза.
Десетгодишните книжа май окончателно преминаха над 4% доходност, бунд фючърсът потъна под 115, което отваря вратата за нови разпродажби - дано инфлацията се стресне навреме, защото мечките са окупирали пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във