Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спекулации подведоха кривата на доходността

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

В седмицата, когато течеше  икономическият  форум в Давос  и срещата на борда на ЕЦБ, това, което ставаше на международните пазари на държавен дълг, бе всичко друго, но не и скучно. Чуха се важни директни коментари от финансови министри, свързани със стойността на валутите, съпроводени с редица спекулации относно възможните действия на Марио Драги и компания в четвъртък следобед. Всичко това доведе до редица резки движения на доходността и ръст на волатилността.

Една от най-съществените новини, дошла  от швейцарския  курорт, който тази седмица събира най-влиятелните имена от бизнеса и политиката, бе свързана с изказването на министъра на финансите на САЩ - Стивън Мнучин, който директно заяви, че е "щастлив от евтиния долар", който помага за икономическия растеж на страната. В деня след това изявление щатският долар попадна в истинска спирала на поевтиняване, а в четвъртък вече се търгуваше на равнища от над 1.24 долара за евро. В същото време развръзката, макар и временна, на бюджетната криза в САЩ, както и засилването на търсенето на щатски държавни облигации, свързано с ребалансирането на портфейлите на основните пенсионни фондове след ръстовете на капиталовите пазари, доведоха до известен спад на доходността. При десетгодишните книжа той се равняваше на 2.2 базисни точки - до 2.638 на сто.

Другата основна новина от Давос бе свързана с изказването на британския министър на финансите - Филип Хамънд, който по примера на американския си колега заяви, че е изключително щастлив от текущите нива на британския паунд и от поскъпването му в  последните месеци. Очакванията за понижение на инфлацията от последната година чрез по-скъпата национална валута, както и силните прогнози за пазара на труда доведоха до известно отстъпление на джилтовете. Десетгодишните британски ДЦК се търгуваха при доход до падежа от 1.396% и ръст от 5.9 базисни точки.

В еврозоната всички погледи са съсредоточени върху срещата на борда на Европейската централна банка. Въпреки консенсуса, че изказванията на срещата ще бъдат по-рестриктивни, вече се чуват и гласове за това, че поскъпването на еврото е твърде бързо и твърде силно. Като цяло преди срещата доходността по десетгодишните немските бундове отбелязваха седмично повишение от 1 базисна точка до 0.576%, докато сходните по матуритет френски книжа се търгуваха при доход от 0.843% и ръст от 0.3 базисни точки.

В периферията на еврозоната се наблюдаваше  засилен инвеститорски интерес. След повишаването на кредитния рейтинг на Испания страната направи една от най-големите продажби  на дълг, като превишението на търсенето над предлагането бе изненадващо високо. Доходността по десетгодишните иберийски ДЦК отбеляза седмичен спад от 7.7 базисни точки до 1.359 на сто. Италианските дългови книжа също бяха търсена инвестиция, като доходността по десетгодишните ДЦК се понижи с 6.2 базисни точки до 1.893%, но някои анализатори предупреждават, че политическият риск, свързан с предстоящите парламентарни избори на Ботуша, може би е подценен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във