Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спекулации чертаят промени в лихвите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Разпродажбите при основните в глобален мащаб държавни дългове продължиха и през изминалата седмица. Текущите настроения показват, че може би ще станем свидетели на по-продължителен ръст на доходността, като сегашното състояние започва да наподобява "мечи пазар" на държавни ценни книжа (ДЦК).

Събитието от седмицата определено бе срещата на борда на Фед, която бе последна за текущия председател - Джанет Йелън. На нея дамата, която принципно поддържаше по-свободна монетарна политика през мандата си, използвайки ниската инфлация, за да задържа основната лихва ниска и по този начин да подпомага заетостта и инвестициите, направи първото си "по-ястребово" изказване. Загатвайки промяна в настроението за засилване на икономическия растеж, както и променяйки езика на публикуваното след срещата изявление, Йелън насочи анализаторите към възможност за цели четири лихвени повишения през тази година. Вероятността за първо такова на срещата през март изглежда огромна, а четвъртото повишение изглежда с вероятност от 50 на сто. На тази база доходността по трежъритата нямаше накъде да поемат освен нагоре, като десетгодишните книжа приключиха седмицата при нива от 2.738% и повишение от 7.2 базисни точки.

В Еврозоната движенията не бяха по-различни, като поредицата от добри икономически данни продължи и през изминалата седмица. Въпреки че повишение на основните лихви не изглежда вероятно тази година, вече се чуват отделни спекулации за това. На този фон ръстът на доходността на десетгодишните книжа, търсена от инвеститорите по немските бундове се засили, като за изминалата седмица достигна 9.5 базисни точки до 0.721 на сто. Сходните по матуритет френски ДЦК не останаха по-назад, като доходът им вече наближа ключовото ниво от 1 процент. В края на седмицата те се търгуваха при нива от 0.989% и повишение от 8 базисни точки.

Добрите икономически данни се възприемат доста по-позитивно от инвеститорите в периферни евродългове, които бяха търсени въпреки глобалните движения на пазарите. Испанските десетгодишни ценни книжа завършиха седмицата при търсен доход до падежа от 1.433% и ръст от 1.9 базисни точки. Италианският дълг, с падеж през 2028 г., бе търгуван при доходност от 2.024% и седмичен ръст от 2.3 базисни точки.

Във Великобритания икономическите показатели дават основание на анализаторите да смятат, че от Бенк ъф Ингланд могат да направят цели три лихвени повишения през следващите три години. Подкрепени и от инфлацията, за чието понижение все още няма изгледи, доходността по десетгодишните джилтове приключи седмицата на нива от 1.533% и ръст от 8.9 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във