Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спасителни пристани от скъпоценни камъни

S 250 1ba61b54 f0d8 4aa4 90fa cd9a1b2e13e9

Когато става въпрос за спасителни убежища за инвестициите, в ума на всеки играч инстинктивно изскачат най-вече златото или щатските държавни ценни книжа. Борса в Сингапур обаче се опитва да сложи край на тази традиция. Там  вече се предлагат пакети от диаманти за онези, които търсят укритие от световните рискове.

Докато златните кюлчета се търгуват по  стандартни тегла и карати, диамантите варират в зависимост от обработката, чистотата, цвета и каратите си, което ги прави по-трудни за покупко-продажби в качеството им на инвестиции. За да реши този проблем, сингапурската борса Singapore Diamond Investment Exchange е регистрирала продукт, наречен "Диамантово кюлче" (Diamond Bullion) - то представлява комплект от полирани камъни с инвестиционна оценка в деноминации от около 100 или 200 хил. щ. долара всеки.

Ален Ванденбор - основател и изпълнителен управител на въпросната борса, обяснява в интервю, че досега не е съществувал начин хората да влагат пари в диаманти под форма, еквивалентна на инвестициите в злато. Той твърди, че "диамантите са в абсолютно нулева зависимост с който и да било друг клас активи, независимо дали те са борсови стоки, облигации или акции". Което ги прави "хранилище на богатство, застраховка срещу пазарни колебания и необходимост за инвестиционния портфейл". Предлаганите на борсата му продукти са емитирани от Диамантения монетен двор на Сингапур. Камъните са подбрани от пазара на едро с помощта на  експерти на "Де Беерс" и "Алроса" и са задължително от първите пет нива на цвят и чистота.

Singapore Diamond Investment Exchange планира да регистрира и други деноминации в бъдеще, а интересът към тях би могъл да увеличи обемите на търговия и световните котировки. Продуктите могат да се заменят и търгуват, а цените в реално време се публикуват на уебсайта на борсата или на мобилно приложение на монетния двор. Всеки пакет има уникална система за оптично разпознаване на подписа и сериен номер.

Сингапурската борса, която твърди, че е единственото електронно тържище за търговия на диаманти за инвестиции, е изтъргувала камъни за близо 165 млн. щ. долара от старта си през май 2016-а досега. Един от най-едрите акционери на Singapore Diamond Investment Exchange е "Темасек холдингс" (държавната холдингова компания на Сингапур) чрез поделението си Vertex Venture Holdings, което има 20.75% дял.

Докато Сингапур лансира диаманти, златните рафинерии в Швейцария обмислят да започнат рециклиращи програми. Повод за тези им намерения е анализ на учени от Швейцарският федерален институт по акванауки и технология, според който близо 43 кг злато на стойност около 1.8 млн. щ. долара, се оттичат всяка година чрез отпадните води. Проучването, обхванало 64 рафинерии, констатира и загуба на около три хиляди кг сребро на стойност близо 1.7 млн. щ. долара.

Швейцария е основен световен център за пречистване на злато. Средногодишно 70% от световното производство на скъпоценния метал минава през тамошните рафинерии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във