Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спас Русев и Елвин Гури вече са собственици на "Телеком Албания"

Сделката за продажбата на "Телеком Албания" на българския бизнесмен Спас Русев и предприемача Елвин Гури вече е финализирана за 50 млн. евро, обяви досегашният собственик OTE Group.

Групата е продала всичките си дялове в "Телеком Албания". В края на миналата година Спас Русев спечели търга в конкуренция от трима кандидати.

“Телеком Албания” е първият албански мобилен оператор. Той е създаден през 1995 г. и стартира търговска дейност през 1996 г. под името АМС - Albania Mobile Communications. През 2000 г. компанията става част от OTE Group - водещия телеком в Гърция, опериращ под марката Cosmote. Освен в Гърция и Албания Cosmote работи и в Румъния, където притежава 54% от най-големия местен оператор “Телеком Румъния”. През юли 2009 г. основен акционер на групата ОТЕ става “Дойче телеком”. Така в момента 99,79% от “Телеком Албания” са собственост на германския телеком.

Като изпълнителен директор в Тирана отива техническият директор на "Виваком" Емил Георгакиев, който в рамките на повече от десетилетие той е бил ключова фигура в българския телеком. Финансов директор ще е Борислав Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във