Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СПАДЪТ НА БОРСИТЕ ПОДДЪРЖАШЕ ЦЕНИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛИГАЦИИ

Европейската централна банка (ЕЦБ) не изненада пазара - на 8 юни тя повиши основната лихва от 2.50 на 2.75 на сто. Може би сюрпризирани бяха единствено тези, които очакваха директен скок до 3 процента. Най-странното беше, че както се изясни, ЕЦБ действително е дискутирала подобна възможност.
Падащите борсови цени успяха да дадат достатъчно сила на европейските книжа, които посрещнаха лихвеното решение и последвалата пресконференция при относително устойчиви нива.
Фючърсите на бунда за втори път опитаха устойчивостта на цените около 115.60 - ниво, което за момента се представя успешно. Септемврийските контракти успяха да достигнат до 116.40, но определено ги очакват трудни времена.
Интересен момент от изявлението на Трише беше замяната на думата бдителност с близко наблюдение - и ако приемем, че това не е просто литературна прищявка - може би определено е достигнат нов етап в развитието на лихвените упражнения. Преди година ЕЦБ планираше понижение на основната лихва от 2 на 1.75% и единствено скъпият петрол спря този ход. Днес във всеки анонс се споменава, че лихвените нива са прекалено ниски.
Прогнозите на Централната банка за икономическия ръст в Европа за 2006 г. остават непроменени, но за 2007-а текущият показател се коригира от 2% на 1.8% - вероятно отчитайки влиянието на по-високата лихва.
Десетгодишните облигации все още гравитират около 4-процентната бариера, а петгодишните книжа - около 3.70 процента.
И докато се очакваше откъм ЕЦБ да пристигат сигнали, издържани в стил на оръжие срещу инфлацията, изненада предизвика неочаквано твърдата позиция на ФЕД, който вместо да прави паузи и анализи, се е приготвил на 28 юни да повиши отново лихвата до 5.25 на сто. Доходността по книжата все още е стабилна и дори има повишение на цените, в сравнение с преди седмица - десетгодишните облигации са на 5%, на толкова са и двугодишните. Тридесетгодишните са на 5.06%, а петгодишните - 4.94 процента. Очевидно кривата на доходността е доста грозна на вид и е интересно какви форми ще заема в близките дни.
Банк ъф ингланд е доволна от текущата си лихва в размер на 4.50% и не предприе промени в анонса си от четвъртък. За разлика от тях, от модата се повлия Южнокорейската централна банка, която повиши лихвите си.
Спадът на борсите в глобален мащаб през последните дни успешно поддържаше цените на държавните облигации. Въпрос на анализ и оценка е дали наистина целите се постигат и се върви на прав път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във