Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад за седми пореден месец регистрира износът на Япония

Японският износ през юни е намалял със 6.7% на годишна база спрямо 7.8% през месец май. Данните на Министерството на финансите на Япония показаха спад на този показател за седми пореден месец и нарастващ външен натиск върху третата по големина икономика в света.

Доставките за Азия, които представляват повече от половината от общия износ на Япония, са намалели с 8.2% на годишна база през юни. Износът за най-големия търговски партньор на Япония, Китай, е регистрирал спад за четвърти пореден месец, който за юни е на стойност 10.1% на годишна база. Доставките на оборудване за производство на чипове в Китай са намалели с 27.1%, а тези на електронни компоненти са били с 21.3% по-малко. Автомобилният износ в страната е скочил със 78.7%. Покупките на смартфони и друго комуникационно оборудване са намалели с 24.8%, което е довело до спад с 5.3% на вноса от Китай.

Износът от Япония към САЩ се е увеличил с 4.8% на годишна база, благодарение на увеличението на доставките на оборудване за производство на полупроводници и автомобили. Вносът от САЩ е регистрирал спад с 2.5%, докато търговският излишък на Япония със САЩ през юни се е увеличил с 13.5% на годишна база до приблизително 6.21 млрд. долара. Общият внос на Япония през юни се свива с 5.2% на годишна база на фона на прогнозни очаквания за спад от едва 0.4%. Износът за Европа през миналия месец е намалял със 6.7%.

Липсата на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, продължава да създава несигурност за компаниите и инвеститорите, въпреки че перспективите за световната търговия се подобриха леко след примирието в търговската война. Ограниченията на Япония върху някои важни за износа технологии в Южна Корея също създават допълнителен риск за перспективите за търговия.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония по-рано този месец заяви, че за износ в Южна Корея на три вида материали - флуориран полиимид, флуороводород и резисти, използвани в производството на полупроводници и дисплеи за смартфони и телевизори, ще се изискват индивидуални заявки. Икономическият растеж на Япония се ускори до 2.1% през първото тримесечие на годината, което увеличи прогнозите на анализаторите за неговото забавяне през следващите месеци. Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода съобщи, че регулаторът ще обсъди паричната политика през настоящия месец. По думите му глобалната икономика продължава умерения си растеж въпреки различните рискове, докато капиталовите разходи в Япония остават стабилни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във