Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад за девети пореден месец на износа от Южна Корея

Износът от Южна Корея през първите 20 дни на август отчете понижение с 13% спрямо същия период на миналата година, което показва спад за девети пореден месец. Продажбите на полупроводници са намалели с 30%, а износът за Китай, който е най-големият търговски партньор на Южна Корея, се е понижил с 20% през съответния период, съобщи South China Morning Post. Южнокорейската икономика е повлияна от търговската война между САЩ и Китай и свързаната с нея технологична война, както и забавянето на търсенето на полупроводници.

Фактът, че Южна Корея се е забъркала в търговски спор със съседна Япония, увеличава натиска върху нея в един вече критичен момент, отбелязва още изданието. През 2018 г. продажбите на полупроводници представляват 92% от ръста на износа на Южна Корея. "Това е ужасен момент да се включат в търговски спор. Цените на полупроводниците са намалели наполовина от миналата година и това оказва голямо влияние върху корейския износ. Въпреки, че обемът на износа все още е в норма, цените на полупроводниците показват, че дори без спор с Япония и търговска война между САЩ и Китай, за корейския износ е трудно да покаже положителен краен резултат през тази година", заяви икономистът от изследователската компания TS Lombard Рори Грийн.

От 4 юли за износа на три вида материала в Южна Корея, използвани при производството на полупроводници и дисплеи, се изискват допълнителни приложения. Японският кабинет наскоро одобри премахването на Южна Корея от белия списък на държави с минимални търговски ограничения, а съответното решение ще влезе в сила на 28 август. Тези промени ще доведат до необходимостта японските износители за Южна Корея да преминават през допълнителни административни процедури за получаване на разрешителни за износ, което може да забави доставките на широк спектър от стоки.

Ситуацията се влоши след като властите на Южна Корея обявиха отказа си да разширят споразумението за обмен на разузнавателни данни с Япония. Споразумението за цялостна защита на военната информация GSOMIA изтича тази събота, 24 август. През последните седмици Южна Корея се опита да облекчи реакцията срещу Япония, като има предвид икономическите условия, пред които е изправена страната. Преди решението да се откаже от споразумението за обмен на информация, дипломатически източник заяви пред South China Morning Post, че Сеул не иска допълнителна ескалация и че двете страни трябва да действат рационално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във