Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад в продажбите на нови автомобили в ЕС през април

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз спаднаха през април, като търсенето през месеца се дължеше главно на страните от Централна Европа, съобщава Marketwatch.

Регистрациите на нови автомобили паднаха с 0.4% в ЕС, в сравнение с година по-рано, до 1,30 млн. aвтомобила, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители. "Търсенето в региона се дължи основно на страните от Централна Европа, които отбелязаха ръст от 4,6% миналия месец", заявиха от сдружението.

По отношение на петте най-големи пазари на ЕС, най-добро повишение спрямо април 2018 година беше отчетено в Испания, Италия и Франция, като регистрациите се увеличиха съответно с 2,6%, 1,5% и 0,4%. В САЩ и Германия обаче търсенето спадна, като продажбите в двете страни намаляха съответно с 4.1% и 1.1%.

От германските автомобилни производители, Volkswagen е единственият, който отчете спад през април, като продажбите са намалели с 3.7%, докато търсенето на автомобили BMW нарасна със 7.7%, а на Daimler - с 5.4 % повече превозни средства. Продажбите на Fiat Chrysler спаднаха с 2.9%, докато продажбите на Ford Motor Co. намаляха с 4.8%. От Peugeot регистрираха ръст от 1.5%, а продажбите на Renault се увеличиха с 1.8%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във