Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад в потреблението на незаконни цигари в ЕС през миналата година

Потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз (EC) през 2019-а продължава да спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега, показва годишно проучване на KPMG.

Общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през миналата година е 38.9 милиарда къса, което представлява 7.9% от общия брой изпушени цигари в съюза и е с 0.7 процентни пункта намаление в сравнение с 2018-а.

Въпреки общия спад в потреблението на незаконни цигари като цяло, употребата на фалшиви цигари расте, като достига 7.6 милиарда къса, което означава увеличение от 38.3% в сравнение с 2018 г. и е най-високото ниво, отчетено досега.

Годишното проучване на потреблението на незаконни цигари в ЕС за миналата година е възложено на компанията KPMG от "Филип Морис Интернешънъл" Инк. (ФМИ).

В проучването си KPMG изследва няколко групи продукти по произход и дестинация, за да установи обема на потреблението на цигари, непредназначени за даден местен пазар.

Тези групи са три:

-Kонтрабандни цигари - продукти, които се продават незаконно на даден пазар, включващи и т.нар. "illicit whites"  (цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където те не са регистрирани за продажба);

-Фалшиви цигари (фалшификати на съществуващи регистрирани марки);

-Законно произведени и продадени в дадена страна продукти, но употребени на друг пазар, като например при пътуване в чужбина.  

В рамките на проучването си KPMG провежда редица  интервюта с представители на правоприлагащите органи в държавите членки, които показват, че производството на т.нар. "illicit whites" и на фалшивите цигари във фабрики, намиращи се в ЕС, се увеличава. Интервюираните посочват и нововъзникващи организирани престъпни групи за контрабанда на незаконен суров тютюн.

Според някои от констатациите в доклада:

-Фалшивите цигари представляват 19.5% от общото потребление на незаконни цигари.  Най-голям ръст на потреблението на фалшиви цигари спрямо 2018 г. се отчита във Великобритания (със 137% до 2.1 млрд. къса) и Франция (с 82% до 0,84 млрд. къса).

-Т.нар. Illicit whites остават съществена група в потреблението на незаконни цигари, като представляват 35.6% от незаконното потребление в ЕС или 13.8 млрд. къса през миналата година спрямо 29.8% през 2018 г.  

-За първи път от 2006 г., когато започва да се провежда проучването на KPMG, фалшивите цигари и т.нар. illicit whites представляват повече от половината от общото потребление на незаконни цигари в Европейския съюз.
В Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари - всяка с по 4% дял от общото потребление. Най-висок дял на потребление на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Гърция (22.4%), в Литва (17.7%) и в Ирландия (17.5%). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение.

КАРЕ

В България през миналата година употребените, непредназначени за местния пазар, цигари (включващи и трите групи) са били 500 млн. къса или 3.4%  от общото потребление, което според данните на KPMG  от различни източници сe равнява на 14.67 милиарда къса. Най-голямата част от непредназначените за местния пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. "illicit whites".

България отчита и най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) - 2.4 процента. Устойчивата тенденция в страната ни достига рекордно ниски нива през 2019 г., като това е и най-ниското ниво в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през миналата година, водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във