Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад с 9.2% в продажбите на нови автомобили в България

Спад с 9.2% регистрират продажбите на нови автомобили в България през юни, достигайки 3255 автомобила, спрямо 3586 през същия период предходния месец. През първата половина на годината тяхната продажба в страната се е увеличила с 1.3% спрямо същия период на миналата година, достигайки 18 323 броя.

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са се понижили с 3.1% на годишна база през първите шест месеца на годината, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Те са намалели на всички големи пазари на ЕС с изключение на Германия, където продажбите са нараснали с 0.5%. Най-значителен спад има в Швеция – 25%, а най-голям ръст е регистриран в Литва – 47%. Продажбите на автомобили във Франция са отчели спад с 8.4%, в Испания - с 8.3%, а във Великобритания - с 4.9%.

През юни регистрациите на нови автомобили в Европа на годишна база са се понижили със 7.9% до 1.49 милиона автомобила, реализирайки най-големия месечен спад от декември миналата година. Лидер на пазара на ЕС за нови автомобили за полугодието е Volkswagen с 24.2% дял от продажбите. Следван е от PSA с 16.6% пазарен дял, Renault с 11%, Hyundai със 6.6% и Fiat-Chrysler със 6.5%. През май продажбите на автомобили в Европа неочаквано нараснаха с 0.1%, което бе техният първи ръст от девет месеца насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във