Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на заводските цени и забавяне на инфлацията в Китай

Инфлацията в Китай се е забавила през март до най-ниския си темп от октомври, след като цените на храните и петрола са се стабилизирали. Това сочат публикувани днес данни, цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 4,3 процента на годишна основа за миналия месец спрямо растежа от 5,2 процента през февруари, отчете Националното статистическо бюро.

Февруарският скок на показателя бе рекордно висок, а мартенският резултат е под очакванията на анализаторите, анкетирани от Блумбърг, за инфлация от 4,9 процента, отбелязва АФП.

През март храните в Китай са поевтинели с 3,8 на сто, след като още градове и общности излязоха от блокадите, наложени заради коронаворуса, и транспортът се активизира.

Цените на зеленчуците са спаднали с 12,2 на сто поради засилването на предлагането през пролетта, а свинското е било с 6,9 на сто по-евтино спрямо предходния месец, след като правителството подсили доставките на този основен вид месо, за да смекчи последиците от африканската чума и коронавирусната епидемия.

На годишна основа обаче храните са поскъпнали с 18,3 на сто, допринасяйки с 3,7 пункта за покачването на индекса, посочва ДПА.
Индексът на производствените цени, отразяващ цените на стоките при излизането им от фабриките, се е понижил с 1,5 процента на годишна основа миналия месец.

Заводските цени в Китай бележат през март най-големия си спад от пет месеца. Дефлацията се задълбочава и се очаква да се влоши през идните месеци, тъй като икономическите щети от епидемията вътре в страната и по света парализират много държави, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във