Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на промишленото производство в еврозоната за втори пореден месец

Промишленото производство в еврозоната през март се понижи за втори пореден месец. Обемът му в 19 страни от еврозоната за периода е намалял с 0.3% в сравнение с предходния месец, разкриват данни на Евростат. Спадът на промишленото производство на годишна база е 0.6%. Според ревизираните данни, през февруари, промишленото производство намалява с 0.1% в сравнение с предходния месец. На годишна база производството не се е променило, въпреки по-ранно отчетения спад от 0.3%.

Производството на енергия през март е намаляло с 0.3% в сравнение с предходния месец и с 7.3% на годишна база. Потребителските стоки за дълготрайна употреба, като автомобили или хладилници, се увеличават с 0.7% спрямо февруари. Производството на потребителски стоки с краткосрочна употреба, като облекло, намалява с 1% на месечна база. Обемът на промишленото производство в 28 страни от ЕС през март е намалял с 0.1% на месечна база и се увеличава с 0.4% на годишна база.

Сред страните от ЕС, за които има данни, най-голям спад на промишленото производство спрямо февруари е регистриран в Малта, в Гърция и Швеция. Най-голям ръст на показателя е регистриран в Литва, Дания и Словакия. На годишна база най-значителен спад се наблюдава в Португалия, в Малта и в Испания, а най-голям ръст е регистриран в Ирландия, Полша и Унгария.

Промишленото производство в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, се е увеличило с 0.4% през март в сравнение с предходния месец, след спад от 0.2% през февруари. На годишна база в страната то е спаднало с 2.5% спрямо намаление от 1.6% през февруари. Във Франция през март промишленото производство е спаднало с 1% както на месечна, така и на годишна база. В Италия първият показател е намалял с 0.9%, а вторият - с 1.4%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във