Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на промишленото производство и на безработицата в Япония

Промишленото производство в Япония през юни регистрира най-резкия си спад от година и половина насам. Същевременно нивото на безработица в страната достигна 26-годишен минимум.

В Япония през юни промишленото производство е намаляло с 3.6% в сравнение с предходния месец. Анализаторите прогнозираха спад с 2% след неговото увеличение от 2% през май, отбеляза Ройтерс. Спадът миналия месец се дължи на намаляването на производството на автомобили и слънчеви панели в страната. Производители, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония, прогнозират промишленото производство да се увеличи с 2.7% през юли и с 0.6% през август. През периода април-юни то нарасна с 0.5%, след като се понижи с 2.5% през първите три месеца на настоящата година.

На фона на резкия спад в индустриалния сектор, безработицата в Япония през юни е намаляла до 2.3% спрямо 2.4% месец по-рано. Съотношението на свободните работни места към кандидатите за работа също е спаднало и през периода за 100 търсещи работа е имало 161 свободни работни места. Данните показват, че проблемът за Япония с бързото намаляване на работната сила поради застаряващото население се задълбочава.

Централната банка на Япония след среща, проведена на 29-30 юли, остави паричната политика непроменена, като понижи прогнозите за инфлацията и предупреди за евентуално облекчаване на политиката при необходимост. Банката запази мнението си, че японската икономика вероятно ще продължи да расте, но предупреди, че балансът на рисковете за инфлацията и икономическата активност се измества в посока надолу. Като основни рискове регулаторът отбеляза глобалната несигурност и слабите инфлационни очаквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във