Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на крипто престъпленията през 2020-а

Загубите от кражби, хакерски атаки и измами при транзакциите с криптовалути са паднали до общо 1.8 млрд. щ. долара през първите десет месеца на 2020-а в сравнение със същия период на 2019-а. Криминалните престъпления в "горещия сектор на децентрализирани финанси" обаче са нараснали. Това са заключенията в огласен на 10 ноември доклад на компанията за крипто разследвания CipherTrace. През 2019-а този вид криминална активност е нанесла щети за 4.5 млрд. щ. долара в гобален план. 

Дейв Йевънс - главен изпълнителен директор на CipherTrace - споделя за агенция "Ройтерс", че "борсите и другите крипто играчи са въвели повече процедури за сигурност, за да защитят по-добре средствата си". Което, по оценка на Йевънс, ще намали мащабните хакерски набези. 

От началото на годината до края на октомври загубите от кражби и от хакерски атаки, с изключение на измамите и злоупотребите, са нараснали до 468 млн. щ. долара - с 30% над миналогодишните 361 млн. долара за цялата 2019-а, става ясно от доклада на CipherTrace. Около 20% от тези щети или грубо 98 млн. долара идват от "децентрализирано финансиране" (ДФ) - транзакциите на платформите, които улесняват кредитирането извън банките. 

Заемите, отпуснати чрез тези платформи ДФ, са били в размер на общо 12.6 млрд. щ. долара в късните часове на 9 ноември, показва сайтът, следящ нишата - DeFi Pulse - с над 200% повече от грубо 4 млрд. в края на август. Сайтовете на DeFi работят с отворена инфраструктура и с алгоритми, които задават лихвените проценти в реално време въз основа на търсенето и предлагането. 

Именно скокът на тези транзакции привлича криминално проявените хакери, като в резултат през тази година има най-голям брой набези на сектора. През 2019-а те са били на практика пренебрежимо малко, отбелязва CipherTrace. 

"Компании и индивидипса ползвали продукти ДФ на пазара без верификация за сигурност и валидност", предупреждават експертите на CipherTrace. И именно тук са открити слабости. Като се има предвид, че мрежите на този вид децентрализирано финансиране не изискват разрешителни за създаването им, това в много случаи означава, че не отговарят на регулаторните изисквания, всеки субект от която и да било държава има достъп до тях с незначителни или без никакви препятствия, свързани с удостоверяване на самоличност. В резултат те се превръщат в убежище за перачи на пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във