Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на кредитните нужди на държавите от Залива прогнозира "Голдмън Сакс"

Кредитните нужди на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) могат да паднат до едва 10 млрд. щ. долара през идните три години срещу сегашните близо 270 млрд. долара, ако петролните котировки се задържат на достигнатите през седмицата равнища, прогнозира "Голдмън Сакс груп". Ако цените на черното злато останат средно 65 долара за барел при равни други условия, шестте държави от съвета в Залива (Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия) ще редуцират с 96% размера на заемите, които ще трябва да теглят, в сравнение с количеството им при 45 долара за барел петрол, пресмята икономистът на банката Фарук Соуса.    

Петролните котировки скочиха с почти 80% от началото на ноември 2020-а - до около 70 долара за барел сорт "Брент" (69.22 долара за фючърсните контарки с доставка през май в края на търговията на 12 март) - след като едрите световни стопанства започнаха ударна имунизация на населението, а групата "ОПЕК+" предприе сериозни редукции на добива. 

Средната цена, необходима за балансиране на текущите сметки на членовете на GCC, е доста по-ниска - 50 долара за барел, по оценка на "Голдмън Сакс". Което осигурява сравнително спокойствие на блока от гледна точка на очакваните екстремни условия и стабилността на валутните бордове, дори котировките да паднат под сегашните нива. 

Държавите от Залива са изтеглили около 63 млрд. долара чрез емисии на традиционни и на ислямски облигации през миналата година. 

Кувейт вероятно ще успее да постигне най-голямо подобрение на бюджетните сметки, като недостигът ще се свие с около 15% от БВП през тази година. Въпреки това държавата ще се сблъска с ликвиден спазъм, който не би могъл да се компенсира единствено с по-високите цени на черното злато, прогнозира "Голдмън Сакс".

Нетният дълг на Саудитска Арабия през следващите три години се очаква да продължи да расте, но до все още управляемото ниво от 38% от БВП.

Фискалният баланс на Катар има потенциал да се трансформира от 5-процентен дефицит на излишък от 5% от БВП.

Оман и Бахрейн вероятно ще спечелят най-много от по-високите цени на суровия петрол предвид по-слабите им външни и фискални позиции.

Стопанствата на другите държави от района на Персийския залив ще "се подобрят доста по-скромно" - с между 2% и 4% от БВП - в сравнение с официалните бюджетни сметки, пресмята "Голдмън Сакс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във