Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Спад на инвестициите в развиващия се свят

Развиващите се пазари са привлекли едва 9 млрд. евро в акции и облигации през август, съобщи Институтът за международни финанси (ИМФ) в редовния си месечен обзор. Сумата е доста под средния размер на вложенията за последните три месеца и е скромна дори в сравнение с резултатите през месец август на предишните години.


Паричните потоци на дълговите пазари са били изключително ниски, а облигационните емисии са намалели наполовина спрямо същия месец на 2013-а. Портфейлните инвестиции в развиващия се свят през юли са достигнали най-високия си размер за последните две години - 44 млрд. щ. долара, а са били 36 млрд. долара през юни, сочат данни на ИМФ.


По оценка на международните финансови експерти августовският инвестиционен спад се дължи основно на мощния отлив на средства от развиващите се държави от Европа и в Африка, въпреки че понижение на вложенията е отчетено и в Азия, и в Латинска Америка.


Пресъхването на инвестиционните потоци в книжа на развиващите се стопанства е факт, въпреки ръста на котировките на акциите им на 27 август - до най-високите им стойности за последните три години в очакване на нови монетарни стимули в еврозоната. Пазарните играчи се надяват, че Европейската централна банка ще направи още облекчения на паричната политика и ще инжектира пари основно за кредитиране, за да се пребори с ниската инфлация и с колебливия растеж на общността. Това би повишило търсенето на по-високорисковите книжа на развиващия се свят, чиято пазарна оценка се е увеличила с около 9% от началото на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във