Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на инвестициите в бизнес имоти в Европа

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват с 8% в годината до второто тримесечие на 2019 година. Данни на консултантската компания CBRE показват, че тяхната стойност е в размер на 293 млрд. евро.

През второто тримесечие направените инвестиции в бизнес имоти в Европа са били за 65.3 млрд. евро. Офис секторът е регистрирал най-голям обем от инвестиции на стойност 122.6 млрд. евро в дванайсетте месеца до второто тримесечие на 2019 г., което е спад с 2% спрямо същия период през миналата година. Секторът на жилищните имоти заема второ място с инвестиции на стойност 45.9 млрд. евро, равняващи се на спад от 9%. Хотелиерският сектор отбелязва ръст на инвестициите през второто тримесечие с 4% на годишна основа до 24.3 млрд. евро, а най-голямо понижение на инвестициите отчита секторът на търговските площи с генерирани 40.7 млрд. евро през периода, което е спад от 31% на годишна база.

По-слабата инвестиционна активност се дължи на липсата на качествен продукт и високите цени на ключови пазари, подчертават експертите. Най –предпочитаният пазар за инвеститорите в бизнес имоти е в Германия, който макар да отчита с 8% по-малък обем на годишна основа, в дванайсетте месеца до второто тримесечие има общ обем на инвестициите на стойност 71 млрд. евро. На втора позиция е Великобритания със 61.5 млрд. евро инвестиции в бизнес имоти през периода, следвана от Франция с инвестиции от 34.6 млрд. евро в годината до второто тримесечие. Активността на инвеститорите в бизнес имоти в България, Сърбия и Хърватия през тази година се очаква да достигне нивата си от предходната, отбелязват още от консултантската компания CBRE.

Facebook logo
Бъдете с нас и във