Банкеръ Daily

Пари и пазари

Спад на цените на петрола днес

Цените на петрола паднаха днес в резултат на очакванията, че увеличаването на продукцията на САЩ и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще компенсира недостига вследствие на санкциите срещу Иран, съобщава Ройтерс.

Лошите данни за производствения сектор и секторът на услуги в Китай също се отразиха на цените на суровината, информират търговци, тъй като най-голямата азиатска икономика все още се бори да набере скорост.

Фючърсите на петрола от сорта Brent се търгуват на 71,75 долара за барел, което е спад от 29 цента, или 0,4 % от последното им затваряне. Цената на фючърсите щатския лек суров петрол (WTI) се търгуват на 63,35 долара за барел, с 15 цента понижение, или с 0,2 % от предишното им уреждане.

Цените на петрола се повишиха с около 40% между януари и април, подкрепени от съкращенията на доставките, водени от групата производители от ОПЕК, доминирана от Близкия изток, както и от санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

Цените обаче попаднаха под натиск в края на миналата седмица, след като американският президент Доналд Тръмп открито притисна ОПЕК и лидера на Саудитска Арабия да увеличат производството, за да компенсират недостига на доставки, причинен от затягането на иранските санкции.

Стивън Иннес, ръководител на търговския отдел на SPI Asset Management, заяви, че групата на производителите "би искала да избегне скока на цените на петрола, които ще се повишат до нива, което ще се отрази негативно на търсенето".

От Bank of America Merrill Lynch информират, че "добивът на ирански петрол ще спадне до 1,9 милиона барела на ден през втората половина на годината, в сравнение от 3,6 милиона барела дневно през първото тримесечие, с влизането на санкциите на САЩ и изтичането на периода, в който някои държави можеха да пазаруват петрол от Иран ”. Въпреки това, банката заяви, че очаква "почти балансиран пазар през 2019 г.", тъй като продукцията от ОПЕК, а също и САЩ ще се повиши.

Френската банка BNP Paribas заяви, че очаква цените на петрола да се повишат в близко бъдеще, тъй като производителите на суров петрол „прекомерно затягат пазара в условията на непланирани прекъсвания на доставките и устойчиво търсене на петрол“. Банката заяви, че очаква пазарите на суров петрол да се покачат до третото тримесечие на 2019 г., добавяйки, че цените ще станат "уязвими от рязкото увеличение на износа на лек суров петрол от страна на САЩ, вследствие на увеличението на капацитета на тръбовопроводи и обработващи терминали”.

Износът на САЩ надхвърли 3 милиона барела дневно за първи път в началото на 2019 г. на фона на над 2 милиона барела на ден през последната година, до рекордните над 12 милиона барела на ден.

От BNP Paribas заявиха, че очакват щатският лек суров петрол (WTI) да се търгува средно по 63 долара за барел през 2019 г., което е с 2 долара над предишната прогноза. Цената на Brent ще е средно 71 долара за барел, което е с 3 долара над предишните очаквания.

"През 2020 г. щатският лек суров петрол отчита средно цена от 64 долара за барел, а за Brent - 68 долара за барел", заявяват още от банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във