Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СОРОС ЗАГУБИ БИТКАТА С ФРЕНСКИТЕ ПРАВНИ ОРГАНИ

Касационният съд на Франция - най-висшата съдебна инстанция на страната, потвърди на 14 юни присъдата срещу инвеститора милиардер Джордж Сорос за използване на вътрешна информация при търговска сделка. Съдебните магистрати приключиха прегледа на документите, на които се базира заключението на Парижкия апелативен съд от март 2005 г., че Сорос е нарушил борсовите закони, когато през 1988 г. е купил акции на френската банка Сосиете Женерал, защото е знаел, че тя може да стане мишена на оферта за поглъщане. Решението слага край на продължилата 17 години битка на унгареца да изчисти петното от 40-годишната си кариера в инвестиционния бранш и началото на нов път за 76-годишния финансист - от инвестиционна към политическа и благотворителна дейност. Размерът на сумата - 2.2 млн. евро, с която съдът глоби Сорос, няма да бъде преразглеждан, съобщи защитата на финансиста.
През юни 1987 г. френското правителство пуска за продажба акциите си в Сосиете Женерал и получава по 407 франка за всяка. Година по-късно, в резултат на краха на борсовия пазар, цените на банковите книжа падат до 260 франка парчето. Според представените пред съда доказателства (през 2002-а и 2005 г.) през септември 1988 г. френският финансист Жорж Пеберо приканил двадесетина инвеститори, между които и съветник на Сорос, да се включат в замисленото от него придобиване на дял от банката. Сорос, който никога не е разговарял директно с Пеберо за инвестицията, отказал да вземе участие в операцията. Същия месец неговият фонд Куантум похарчил 50 млн. щ. долара за покупката на 160 хил. акции на Сосиете Женерал, както и на ценни книжа от три други компании, които френското правителство било продало и чиито котировки впоследствие се сгромолясали.
През октомври 1988 г. инвестиционната структура на Пеберо Марсо Инвестисман придобила 9-процентен дял във френската банка и финансистът се опитал да склони банковото ръководство да приеме предложението му за поглъщане. Шефовете на Сосиете Женерал обаче отказали, а работата се разсъхнала, когато цените на банковите акции скочили до 600 франка всяка - през декември същата година.
На 20 декември 2002 г. парижки съд намира Сорос за виновен, задето се е възползвал от вътрешна информация, и го глобява с 2.2 млн. евро. Той обаче отхвърлил обвиненията и обжалвал с мотива, че никога не е смятал информацията, която го е мотивирала да купи акции на Сосиете Женерал, за конфиденциална. Адвокатите му пък пледираха, че инцидентът е станал доста отдавна и довереникът им не може да получи справедлив процес. През 2005 г. Апелативният съд на Париж потвърждава решението на по-нисшата инстанция. Междувременно други двама бизнесмени, въвлечени в скандала - Едмон Сафра и Робърт Максуел, вече са покойници. Към Пеберо пък никога не са отправяни обвинения за сделката с книжа на Сосиете Женерал. А самата афера по онова време бе приета като очевидно доказателство за ширещата се корупция в обществения живот на Франция при управлението на Франсоа Митеран (от 1981 до 1995 година).

Facebook logo
Бъдете с нас и във