Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Сорос вещае беди за Европа

Милиардерът Джордж Сорос предупреждава, че без по-нататъшна интеграция на еврозоната и ако не бъде променена политиката, банките да не отпускат нови кредити, общността е застрашена от 25-годишна стагнация в японски стил. В интервю за телевизия "Блумбърг" в Лондон на 12 март емблематичният спекулант посочва, че макар финансовата криза, която тормози Европа от 2010-а, да е "приключила", все още не е изчезнала опасността от политическа криза. А кризата раздели региона на нации кредитори и на държави длъжници. Затова инвеститорът съветва европейските лидери да задълбочат обединението си и да разрешат банковия проблем. Факт е, че Старият континент изостава от останалия свят в пресяването и закриването на нежизнеспособните кредитни институции.


Сорос приканва случващото се в Украйна да послужи като "аларма за събуждане" на Европа, защото политическите трусове там, според него, произтичат донякъде от същите проблеми, които натиснаха спусъка на регионалната финансова криза.


"Дефлационни" са и притесненията на коментатора на "Файненшъл таймс" Мартин Улф, който твърди, че Европейската централна банка не е успяла да осигури ценова стабилност. И при целева годишна стойност "под, но близка до 2% в средносрочен план", през февруари 2014-а тя е била едва 0.8 процента.


Улф предупреждава за три основни опасности пред еврозоната.


Първата е, че очакваната ниска инфлация съвпада със слабото търсене в общността. През четвъртото тримесечие на 2013-а то е било с 5% под равнищата от първите три месеца на 2008-а (когато бе "прощъпалникът " на глобалната финансова криза). В Испания реалното потребление е паднало с цели 16%, а в Италия - с 12 процента. И дори в Германия то загуби темпо от второто тримесечие на 2011-а насам.


На следващо място е налице видим риск еврорегионът да изпадне в дефлация, въпреки че управителят на ЕЦБ отхвърля подобна опасност.


Третата опасност е свръхниската инфлация, която е скъпо "удоволствие", особено за държавите, които трябва да възстановяват конкурентните си позиции. Ако инфлационните стойности в държавите от "ядрото" са ниски, то в поразените от кризата стопанства те са близки до нула или отрицателни. Последните данни от седмицата показват, че през февруари инфлацията е била 0.1% в Испания и минус 0.1% в Португалия. И макар падащите цени да подобряват конкурентните позиции, те повишават реалната тежест на частния и на публичния дълг, което създава предпоставки за нов кръг от финансови сътресения.


Ако се върнем към "дефлационната емблема" Япония - "Бенк ъф Джъпен" потвърди обещанието си да увеличава монетарната база с 60-70 трлн. йени годишно. На официалното си съвещание на 11 март японските централни банкери понижиха прогнозата си за износа на страната и увеличиха оценките си за индустриалния продукт и за инвестициите. Обемите на задграничните доставки са намалели с 1.5% през 2013-а, което се отдава на по-слабото търсене в развиващите се пазари. Капиталовите разходи обаче са се увеличили с 0.8% през последните три месеца на миналата година - трето поредно тримесечие на подем


Най-голямото предизвикателство пред банковия управител Харухико Курода е ангажиментът да бъде достигната годишна инфлация от 2 процента. Особено след като на 1 април влязат в сила новите, по-високи ставки на ДДС, които от досегашните 5% трябва да станат 8 процента. Увеличението се налага, за да се ограничи огромното дългово бреме на страната, което ще достигне 242% от БВП в края на годината, по оценка на МВФ. Икономисти прогнозират, че този данъчен ръст ще доведе до 3.9% спад в обема на БВП на страната през първото тримесечие на новата фискална година (която започва на 1 април), въпреки одобрената през декември 2013-а в правителствения бюджет допълнителна сума от 5.5 трлн. йени за компенсиране на натиска от по-големия налог. Оптимизмът на обикновените японци (таксиметрови шофьори, мениджъри на супермаркети, служители в ресторанти) и др. в икономическата перспектива за следващите два-три месеца се е понижил през февруари до най-ниската си стойност от март 2011-а досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във