Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СОРОС КРИТИКУВА ЕМИСИЯТА НА РОСНЕФТ

Финансистът милиардер Джордж Сорос предупреди, че планираната от Кремъл първоначална публична емисия на акциите на Роснефт на Лондонската фондова борса може да легитимира опитите на Русия да национализира повторно едри дялове от нефтения и газовия сектор и да застраши енергийната сигурност на Европа. Продажбата се очаква през юли и от нея могат да се наберат до 20 млрд. щ. долара, което би я превърнало в най-голямата в световната история.
Сорос е един от най-големите и най-ранните портфейлни инвеститори в Русия. Той е похарчил милиони долари за пропагандиране на гражданското общество в страната и е влизал в остри сблъсъци с някои руски олигарси от 90-те години на ХХ век. Този път обаче той насочва критиките си към руското правителство. В писмо до финансовия всекидневник Файненшъл таймс, публикувано на 26 април, Сорос откроява два вида обезпокоителни обстоятелства около първоначалната публична емисия на Роснефт, от които на първо място поставя етичните. Той обръща внимание, че основният актив на Роснефт е нефтеното поле на Юганск, получено от Юкос. Това стана, след като данъчните власти в Русия поискаха със задна дата неизплатени от Юкос данъци в размер на 28 млрд. долара и продадоха на търг активи на нефтената компания на намиращия се в сибирски затвор Михаил Ходорковски. Юганск обаче не бе купено директно от Роснефт, а чрез никому неизвестна руска фирма, която броени дни след аукциона се продаде на нефтения гигант. До ден днешен се смята, че тази операция е разработена от могъщия управител на Роснефт Игор Сечин - верен другар на руския президент Владимир Путин, и е финансирана от услужливи руски банки. Неизвестни собственици са спечелили неизвестна сума пари от сделката - пише Сорос - А част от средствата от първоначалната публична емисия на Роснефт ще отиде за погасяване на задълженията му към руските кредитори. В случая най-важният въпрос е дали трябва да се даде зелена светлина на борсовата, емисия без да се извади на светло тази информация и изобщо необходимо ли е да се дава разрешение за борсовата регистрация? Мотивите, че подобен акт би направил по-прозрачна дейността на Роснефт, не са съобразени с факта, че компанията е инструмент на държавата и винаги ще обслужва политическите нужди на Русия с предимство пред интересите на акционерите.
Доста по-сложен е вторият проблем - енергийната сигурност, който Сорос обяснява по-обстойно в писмото си до Файненшъл таймс. Финансистът изтъква, че след разпадането на Съветския съюз енергийният сектор се приватизира по доста хаотичен начин чрез различни схеми, като например акции срещу кредити, при които мнозина натрупват солидни състояния. Когато Путин става президент на Русия, той методично се заема да върне енергетиката под държавен контрол. Първата му работа е да тикне Ходорковски зад решетките и да фалира Юкос. След това поставя начело на Газпром своя човек - Алексей Милер, и измества предишните мениджъри, изградили феодални владения от собствеността на газовия гигант. Путин не разкри феодалите, но ги използва да установи контрол върху производството и преноса на газ в съседните държави. Това пък доведе до създаването на мрежа от непрозрачни компании, които изпълняват двойната роля да разширяват влиянието на Русия и да трупат частно богатство. Така през последните години били източени милиарди долари.
Най-ценният актив, пише Сорос, е газът на Туркменистан, част от който се препродава от регистрирана в Унгария фирма на многократно по-висока от покупната цена. Собствеността върху Юрал транс газ не става публично достояние, но решението да й се възложат тези договори било взето съвместно от Путин и тогавашния президент на Украйна Леонид Кучма, твърди милиардерът. След победата на Оранжевата революция договорът с Туркменистан попада в ръцете на РосУкренерго - фирма с неясни собственици, създадена от австрийската Райфайзенбанк.
В началото на 2006 г. Русия завъртя кранчето на Украйна, а Киев спря подаването на газ за Европа. Това предизвика бурно негодувание и принуди Москва да възобнови доставките за Украйна, но при по-изгодни условия - газови доставки чрез РосУкренерго на по-ниски цени за шест месеца срещу фиксирани такси за пренос през Украйна за пет години. Тоест след изтичането на шестмесечния срок руското правителство ще може да окаже политически натиск върху украинския кабинет, като заплаши да качи цените на газа. Подобно влияние вече бе изпробвано и върху Беларус.
С други думи, пише Сорос, Европа разчита за голям обем от енергийните си доставки на държава, която не се колебае да използва монополната си мощ за лични цели. Досега европейските страни се състезаваха за доставки на горива от Русия. Но оттук нататък те трябва да се обединят, за да изравнят силите. В краткосрочен план Русия води играта - спирането на газовите доставки ще предизвика сътресение в европейските стопанства, докато приходите от горивото просто ще постъпят със закъснение в Москва. Но в дългосрочен план нещата изглеждат по обратен начин - Русия се нуждае от пазар на газ и има малко алтернативи за пласмент, ако европейците се държат един за друг. Европа може да изиска от Русия да ратифицира Европейската енергийна харта и Инициативата за прозрачност на секторите за добив на природни богатства. Което ще превърне газопроводите в магистрали, ще разруши руския монопол и ще предотврати сега съществуващите непочтени съглашения.
Ако първоначалната публична емисия на Роснефт обаче бъде осъществена, тя ще консолидира и легитимира сегашното положение на нещата, което е в ущърб на енергийната сигурност на Европа и отслабва позициите й в преговорите за по-добри условия с Русия.
Очевидно тревогите на Сорос не притесняват особено международните кредитни институции. Файненшъл таймс съобщи, че в началото на седмицата Роснефт е договорила нови, по-добри условия за обслужване на дългове в размер на 3.3 млрд. щ. долара, като лихвите по тях са намалени с една трета. Това спестява на нефтения гигант около 70 млн. долара. Барклейз кепитъл, Дрезднер Клейнуърт Уосърстейн, АБН АМРО и Ейч Ес Ейч Нордбанк са били координатори на молбата на Роснефт банките кредиторки да намалят лихвените проценти по три съществуващи гарантирани заема. Новите лихви са само с 65 базови точки над ЛИБОР. В началото на април пък Барклейз, Дрезднер Клейнуърт Уосърстейн, АБН АМРО и Джей Пи Моргън Чейз отпуснаха 2 млрд. долара на Роснефт, чиято лихва също е с 65 базови точки над ЛИБОР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във