Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сорос: Изливането на милиарди долари в Китай е трагична грешка

Изливането на милиарди долари в Китай сега е трагична грешка, смята инвеститорът-милиардер Джордж Сорос. В негова статия за Wallstreet Journal Сорос критикува BlackRock Inc за навлизането им на китайския пазар. 

"Изливането на милиарди долари в Китай сега е трагична грешка. Вероятно е клиентите на BlackRock да загубят пари. По-важното обаче е, че компанията ще навреди на интересите на националната сигурност на САЩ и други демокрации", коментира Сорос. 

Миналия месец BlackRock стана първият чуждестранен мениджър на активи, който навлезе на бързо растящия пазар на взаимни фондове в Китай. Пазарът на дребно на тези инвестиционни продукти вече достига 3,6 трилиона долара.

Инвеститорите в Китай бяха разтресени от поредица от регулаторни репресии тази година, насочени към сектори, вариращи от технологии до преподавателската дейност, припомня "Ройтерс". 

В статията на WSJ Сорос критикува не само Лари Финк, председател на BlackRock, но и Стивън Шварцман, съосновател на Blackstone BX, както и Джон Торнтън, бивш президент на Goldman Sachs, тъй като те се интересували от бизнес възможностите, но се поставяли в зависимост от китайския президент Си Дзинпин.

„По-ранните усилия можеха да бъдат морално оправдани с твърденията, че те изграждат мостове, за да сближат страните, но сега ситуацията е напълно различна. Днес САЩ и Китай участват в конфликт на живот и смърт между две системи на управление: репресивна и демократична “, казва Сорос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във