Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СОРОС И ГРИЙНСПЪН ГЛЕДАТ С ПЕСИМИЗЪМ НА 2008-А

Щатският долар се упъти отново към 1.60 за едно евро на фона на сипещите се лоши новини от страната. Икономическият растеж в САЩ ще спре през първото полугодие на 2008-а в резултат на охлаждането на индивидуалното потребление, сочи проучване на финансовата информационна агенция Блумбърг, проведено в периода от 2-8 април. По-голямата част от анкетираните 62 икономисти смятат, че щатското стопанство вече е или в най-скоро време ще изпадне в рецесия. Специалистите очакват разходите на домакинствата, които попълват над две трети от БВП, да се увеличат средно с 0.5% на годишна база през първите шест месеца на 2008-а. Потреблението ще живне през второто полугодие благодарение на чековете от данъчни отстъпки, които ще получат американците от одобрения от Конгреса пакет за стимулиране на икономиката в размер на 168 млрд. щ. долара. Икономистите очакват безработицата в страната да достигне 5.5% до края на годината.
Публикуваните на 8 април откъси от последното официално съвещание на паричния комитет на Федералния резерв звучат дори още по-песимистично. Много участници в сбирката съзират възможност за известно свиване на икономическата активност през първите шест месеца, а някои дори не изключват продължителен и остър стопански спад. Икономическият екип на щатската централна банка е уведомил паричните стратези, че е ревизирал значително надолу прогнозите си и вече очаква намаление на БВП през първото полугодие на 2008-а.
Бившият шеф на Федералния резерв
Алън Грийнспън
смята, че спадът на жилищните цени в САЩ вероятно ще спре доста преди началото на идната година, когато броят на обявените за продажба къщи намалее, което ще помогне на икономическото възстановяване. Според него обхватът на пораженията, нанесени от колапса на пазара на ипотеки с ниско качество ще остане неуточнен с месеци и окачестви кризата като най-тежката за последните 50 години.
Според милиардера Джордж Сорос сривът на световните кредитни пазари първо ще се задълбочи, преди да настъпи облекчение. Той твърди, че липсата на надзор е до голяма степен причина за сегашните ликвидни проблеми във финансовия сектор. По оценка на МВФ трусовете ще струват почти 945 млрд. щ. долара на световните финансови институции. Досега повече от 45 международни банкови гиганти, включително и щатската Ситигруп и швейцарската Ю Би Ес, са отчели преоценка на активи и кредитни загуби за общо 232 млрд. щ. долара, включително и заделените резерви за лоши заеми. Сорос смята, че кризата ще продължи по-дълго, отколкото предвиждат официалните власти, и няма да има подем през второто полугодие.
Търговският дефицит на САЩ неочаквано се е увеличил през февруари, което се дължи на скока на внесените автомобили и машини, погълнали рекордния износ от страната. Недостигът е нараснал с 5.7% - до 62.3 млрд. щ. долара, най-висок от ноември 2007-а насам. Вносът е скочил с 3.1%, макар че петролът и стоките от Китай са паднали.
Броят на американците, сключили договори за продажба на стари жилища, е намалял с 1.9% през февруари, което показва, че все още няма признаци навлязлата в третата си година жилищна ресеция в страната да е достигнала дъното. Продължаващият спад на сделките може да доведе до нови намаления на цените на имотите, което ще влоши обезценката на ипотечните книжа.
ОИСР
не промени прогнозата си за икономическия растеж на Германия и призова правителството на канцлера Ангела Меркел да предприеме по-смели промени на политиката. Вътрешното търсене ще помогне на най-голямото европейско стопанство да постигне 2.1% ръст на БВП през тази и 1.6% през идната година, обяви в специален доклад за страната на 9 април базираната в Париж организация. Оценката й за Германия е по-висока от предвижданията на МВФ, на Европейската комисия и на четирите икономически института, които съветват немския кабинет. Засега германските компании са в добри позиции да увеличават инвестициите и работните места, макар че световната кредитна криза и растящите цени на суровините ще забавят скоростта на растеж, констатират експертите на ОИСР. Те обаче призовават правителството да проведе реформи за повишаване на производителността и се опасяват, че въвеждането на универсална минимална заплата, която искат партньорите на Меркел от Социалдемократическата партия, може да се отрази зле на икономиката, ако сумата е прекалено висока. Освен това правителството трябва да изпълни намеренията си за намаление на държавните пенсии в средносрочен план, за да облекчи натиска върху федералния бюджет.
Френският министър на бюджета, държавните финанси и държавната администрация
Ерик Вьорт
смята, че намалението на разходите, което обяви на 4 април президентът Никола Саркози, няма да са достатъчни да балансират бюджета на страната до 2012 година. Те трябва да се орежат с още 5 млрд. евро извън предвидените 7 млрд. евро. А средствата за пенсии, социални осигуровки и здравеопазване трябва да се снижават с по 5 млрд. евро годишно под планираните равнища. Вьорт предлагал и допълнителни стимули на държавните чиновници да сменят работните си места и градове, като в парично изражение те можели да достигнат 15 хил. евро, информира френският всекидневник Фигаро, без да посочва откъде има тези данни.
МВФ очаква 0.3% ръст на БВП на Италия през тази и през следващата година. Така страната ще бъде най-слабо развиващата се икономика от Г-7 и от 15-те държави членки на еврозоната и в момента оглавява списъка на стопанствата в най-лоша форма. Тя е на последно място по производителност на труда сред 30-те членки на ОИСР и единствена от европейските държави е изпадала в рецесия три пъти за пет години, а сега навлиза в четвъртата. На практика големият проблем за италианците е високият лихвен процент, който поддържа Европейската централна банка и скъпото евро. Възможностите на правителството да стимулират стопанството с данъчни намаления пък са ограничени заради плащанията по външния дълг, който е по-голям от БВП. Лихвите по него са 70 млрд. евро годишно, или около 1200 евро на всеки италианец. Освен това Италия е обременена с най-скъпата пенсионна система в ЕС, която изяжда до 15% от БВП.
В близко бъдеще не се очертава
ЕЦБ
да помогне за решаването на проблемите на Италия. На 10 април банката остави без промяна - 4%, основната лихва на еврозоната, а нейният шеф Жан-Клод Трише изрази мнение, че кредитната криза ще продължи по-дълго от очакванията.
Засега централните банкери не отдават особено внимание на 17-процентния скок на еврото към щатския долар през последната година и едва ли ще поискат дискусия или критика на обменните нива на срещата на Г-7 във Вашингтон на 11 април.
Английската лира падна до най-ниската в историята си цена към еврото след новината, че доверието на индивидуалните потребители е паднало до най-ниската си стойност за последните почти четири години. Тя увеличи спекулациите, че
Бенк ъф Инглънд
ще понижи лихвите. Още повече, жилищният пазар в страната се влошава и цените на жилищата са паднали с нови 2.5% през март. Бившият английски финансов министър Найджъл Лоусън пък заяви на 9 април, че Островът е изправен пред продължителна рецесия, защото свиването на кредитните пазари принуждава банките да се откажат от евтините заеми, които подгряваха десетгодишния бум на индивидуалното потребление.
Очакванията на икономистите се сбъднаха и на 10 април Бенк ъф Инглънд снижи основната си лихва с 25 базови точки - до 5 процента. Същия ден английската лира падна до най-ниската в историята си котировка към единната европейска валута от 80.27 пени за едно евро.
У нас междубанковият валутен пазар през изминалата седмица беше активен. Среднодневните търгувани обеми валута достигнаха 2075 млн. евро (4059 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха едва 1.1% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във