Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Солени ваканции за британците

Английските туристи ще плащат по-скъпо за тазгодишните си почивки зад граница заради срива на паунда в разгара на отпускарския сезон. Британската валута потъна под 1.12 евро - най-ниското й ниво за последните девет месеца, след като инвеститорите продадоха английските си пари заради опасенията, че Островът ще напусне Европейския съюз, без да е осигурена търговска сделка. Спрямо щатския долар котировките на паунда паднаха под 1.30 за първи път от 11 месеца насам и в късния следобед на 8 август достигнаха 1.2860 щ. долара. В тази връзка валутният стратег на "Номура" Джордън Рочестър коментира, че очаква английските пари да се търгуват в диапазона между 1.27 и 1.28 щ. долара преди срещата на върха между европейските лидери и английския премиер Тереза Мей през октомври. Паундът е загубил над 10% от пазарната си оценка от средата на април досега, а валутните търговци гледат все по-мрачно на бъдещето, докато британският  кабинет се опитва да договори "развод по взаимно съгласие" с Брюксел.

На този фон много обменни бюра на европейските летища дават едно евро за един паунд. А съветът на Джеймс Хикман - главен търговски директор на фирмата за валутна търговия FairFX, е  английските туристи да си купуват чуждестранна валута предварително, за да минимизират отрицателния ефект от неблагоприятния обменен курс.

На практика потребителите имат възможност да плащат безкасово с карти в ресторанти и магазини  и в националната си валута, но с доста високи такси и комисиони. Компаниите, които използват банкомати, обикновено прилагат собствен валутен курс, който ги приравнява с бюрата по летищата. А пътешествениците, които плащат за покупките си и теглят пари в местната валута, позволяват на банките си да контролират таксите и курсовете. В тази връзка доста конкуриращи се за привличане на клиенти банки ("Сантандер", "Халифакс", "Барклейз") предлагат дебитни карти без комисиона при теглене от банкомати в Европа. Някои компании пък продават предплатени валутни карти. А финансови фирми като Monzo, Starling и Metro Bank предлагат дебитни карти, освободени от разходи по обслужване на транзакциите в Европа и дават курс за конвертиране в реално време.

За туристите, които държат сметка за харчовете си, все пак остава поне една държава, в която да почиват по-изгодно, отколкото през 2017-а. Това е Турция, където през миналата година един паунд се разменяше срещу грубо 4.60 лири. В момента, в резултат на икономическите и политическите трусове в южната ни съседка, за една английска лира купувачът получава 6.80 турски лири. От края на 2017-а досега турската валута е загубила 28% от пазарната си оценка към щатския долар, като през седмицата падна до най-ниската в историята си котировка от 5.4250 лири за един долар. Причина са наложените от щатския президент Доналд Тръмп санкции на двама министри от турския кабинет заради задържането на обвинения в тероризъм американски пастор Андрю Брънсън. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във