Банкеръ Daily

Пари и пазари

SoftBank планира да вложи 5 млрд. долара в WeWork

Японският конгломерат SoftBank реши да предостави около 5 милиарда долара финансиране на американския стартъп за споделени офиси WeWork, тъй като компанията е изправена пред парична криза, заплашваща нейната платежоспособност. Допълнителната инвестиция ще дойде директно от японската група, а не от 100-милиардния Vision Fund.

Сделката ще даде на SoftBank и на нейния главен изпълнителен директор Масайоши Сон по-голям дял в WeWork, но не и мажоритарен, по отношение правото на глас. Съгласно плановете, американският стартъп няма да се превърне в филиал на SoftBank.

We Company е провела разговори и с група потенциални инвеститори, водени от JPMorgan Chase, за около 5 милиарда долара. Но в крайна сметка те са пропаднали, след като компанията не е харесала условията, включващи високи лихви.

Предложението на SoftBank би представлявало алтернатива за WeWork, която премина към съкращаване на работни места след отлагане на първоначалното си публично предлагане (IPO). По-голямата роля на японския конгломерат в управлението на американския стартъп би помогнала за повишаване кредитоспособността на компанията.

Очаква се SoftBank съвсем скоро да вземе решение. Помощта би облекчила сериозната парична криза в WeWork, която отчете приблизително 1,6 милиарда долара нетна загуба за 2018 г. Компанията предвижда да набере общо 9 милиарда долара чрез IPO и дългово финансиране.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във